GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski potrošači nešto optimističniji u kolovozu

Hrvatski potrošači nešto optimističniji u kolovozu
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2020 / 09:25
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-ove Ankete o pouzdanju potrošača za kolovoz, kod indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, nakon pada u srpnju, u kolovozu je zabilježen rast na mjesečnoj razini dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine peti mjesec zaredom nastavljen pad kod sva tri indeksa.

Anketa se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj. 

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) krajem kolovoza zabilježio je rezultat od -14,5 bodova. Indeks očekivanja potrošača (IOP) iznosio je -13,0 bodova dok je indeks raspoloženja potrošača (IRP) krajem kolovoza bio na razini od -24,4 boda.

Promotrimo li indeks pouzdanja potrošača, nakon -18,0 bodova u srpnju, kraj kolovoza zabilježio je rast od 3,5 boda dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren pad od 8,9 bodova. Od obuhvaćenih područja indeksa, viši rezultat u odnosu na srpanj prisutan je kod svih anketnih pitanja osim onih vezanih za kupnju trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci gdje se situacija dodatno pogoršala.

Kod indeksa očekivanja potrošača (koji se odnosi na očekivanja o financijskoj situaciji u kućanstvima te na očekivanja ukupnoj ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci), nakon zabilježenih -18,4 boda u srpnju, mjesec kolovoz zabilježio je rast od 5,4 boda dok se na godišnjoj razini isti indeks spustio za 10,9 bodova.

Na kraju, indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima, ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) na mjesečnoj je razini zabilježio najblaži rast od navedena tri indeksa, i to s -27,6 na -24,4 boda. S druge strane, u usporedbi s ostalim indeksima, na godišnjoj razini zabilježio je najsnažniji pad, za 12,1 bod. Pri tome je najveći doprinos godišnjem padu došao od odgovora na pitanja vezana za promjenu ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci.

Iako su promjene indeksa pouzdanja za kolovoz odraz iznadočekivanih rezultata u glavnoj turističkoj sezoni te općeg optimizma, navedene promjene indeksa i dalje su na znatno nižim razinama u odnosu na 2019., održavajući time povećan oprez, neizvjesnost i strah da će posljedice pandemije ostaviti nepovoljne učinke za realno gospodarstvo i tržišta rada.

Tagovi: Anketa o pouzdanju potrošača, Indeks pouzdanja potrošača, potrošački optimizam, hrvatski turizam, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE