GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski poslodavci očekuju rast zapošljavanja u 2019.

Hrvatski poslodavci očekuju rast zapošljavanja u 2019.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2018 / 12:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, pri čemu je neto prognoza zapošljavanja u usporedbi s tromjesečjem koje završava bolja za pet postotnih bodova, pokazuje anketa tvrtke Manpower.

Anketa "ManpowerGroup Employment Outlook Survey" o prognozama zapošljavanja za prvo tromjesečje 2019. provedena je na uzorku od 620 poslodavaca u Hrvatskoj. Sudionicima je postavljeno pitanje kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekuju u sljedeća tri mjeseca, do kraja ožujka 2019., u usporedbi s tekućim tromjesečjem. Rezultati pokazuju da bi tijekom sljedećeg tromjesečja broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj trebao rasti u sedam od osam analiziranih industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije.

U usporedbi s posljednjim tromjesečjem 2018., prognoze su bolje u šest sektora i sve četiri regije. Najoptimističniji su poslodavci u građevinskom sektoru - njihove neto prognoze zapošljavanja su bolje za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu najmanje su optimistični, zapravo jedini su prijavili negativnu prognozu zapošljavanja (-4 posto), iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim tromjesečjem.

No, valja uzeti u obzir da prvo tromjesečje nije sezona za većinu ugostitelja i turističkih tvrtki. Kad se gledaju hrvatske zemljopisne regije, najbolje prognoze zapošljavanja iskazali su poslodavci u istočnoj Hrvatskoj, 21 posto, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci s juga iskazali su najmanje optimizma - njihove prognoze zapošljavanja iznose samo 3 posto no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava. Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije po broju zaposlenih iskazali su pozitivne namjere za novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka.

Velike tvrtke su najviše optimistične – njihove prognoze iznose 18 posto, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca %2B13 posto. Na globalnom planu, istraživanje ManpowerGroupa pokazuje kako većina poslodavaca očekuje rast broja radnih mjesta u razdoblju od Nove godine do kraja ožujka. To je konstatirano u 43 od 44 analizirane zemlje i područja koja su sudjelovala u istraživanju. Najoptimističniji su poslodavci u Japanu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama, Sloveniji, Grčkoj i Hong Kongu, a najmanje poslodavci u Argentini, Švicarskoj Italiji, Panami i Španjolskoj.

 

Tagovi: hrvatski poslodavci, zapošljavanje, građevina, hrvatski turizam, uvoz radne snage
PROČITAJ I OVO
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
INSTRUMENTI
Ispunjene pretpostavke za aktiviranje instrumenta SURE
BRUXELLES - Sve zemlje članice EU-a dovršile su postupak odobravanja novog instrumenta SURE za pružanje financijske potpore u iznosu do 100 milijardi eura za zaštitnu radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa, objavila je u utorak Europska komisije.
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi
ANALIZA
Singapur, Helsinki i Zurich najpametniji gradovi

LONDON - Singapur, Helsinki i Zurich 'najpametniji' su gradovi na svijetu, sudeći po švicarskoj analizi objavljenoj usred debate o budućnosti urbanog dizajna u postpandemijsko doba.

Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir
PREMIJER
Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir
KOPRIVNICA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da za ostvarivanje snažne Hrvatske u gospodarskom smislu ključnu ulogu ima razvoj pouzdanog i stabilnog pravnog okvira te predvidljivog fiskalnog okvira.
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
INVESTICIJE
Tivat dobio 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala
TIVAT - Sekretarijat za turizam i preduzetništvo Opštine Tivat uradio je 3D virtuelnu prezentaciju investicionih potencijala na području te lokalne samouprave.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE