GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski javni dug na povijesno visokih 329,7 milijardi kuna

Hrvatski javni dug na povijesno visokih 329,7 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 12:23
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon što je travanjskom EDP notifikacijom potvrđen već prethodno objavljen podatak o javnom dugu koji je tijekom 2020. porastao 36,8 mlrd kuna (+12,6%) dosegnuvši povijesno najvišu vrijednost od 329,7 mlrd kuna pri čemu je omjer javnog duga u odnosu na BDP dosegnuo je 88,7% (+15,9 postotnih bodova više u odnosu na kraj 2019.) ukupno stanje konsolidiranog duga svih podsektora opće države na kraju veljače 2021. iznosilo je 334 mlrd kuna.

U odnosu na kraj 2020. godine dug opće države na kraju veljače bio je viši za 4,4 mlrd kuna (+1,3%) dok je u odnosu na kraj veljače 2020. dug bio veći za 42,8 mlrd kuna (+14,7%). Na mjesečnoj razini prirast duga rezultat je rasta inozemne komponente duga koja se u veljači povećala za 1,1 mlrd kuna (ili 1%) dok se unutarnji dug istovremeno smanjio za 2,4 mlrd kuna (-1,1%). S druge strane, porast na godišnjoj razini najvećim dijelom se odnosi na rast unutarnjeg duga koji se do kraja veljače 2021. u odnosu na kraj veljače prethodne godine povećao za 25,6 mlrd kuna (+13,2%).

U ovoj godini očekujemo kako bi se omjer duga opće države i BDP-a trebao vratiti na silaznu putanju. Visoke financijske potrebe proračunskih i izvanproračunskih korisnika koji ulaze u obuhvat duga opće države zadržat će stanja javnog duga na blago višim razinama u odnosu na 2020. Međutim, uz očekivani početak gospodarskog oporavka i umjeren rast gospodarstva omjer javnog duga u odnosu na BDP trebao bi se spustiti na razine blago iznad 87%. Javne financije trebale bi se postupno oporavljati tijekom 2021. i 2022. uz umjereno smanjivanje proračunskog manjka i omjera javnog duga u BDP-u.

U međuvremenu, klauzula o odstupanju od proračunskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu vjerojatno će ostati aktivirana i tijekom 2022. što Hrvatsku stavlja u povoljniji položaj omogućujući joj dodatni prostor za fiskalnu konsolidaciju, bez opasnosti ulaska u EDP proceduru.

I u projekcijama koje je Vlada objavila u nedavnom rebalansu proračuna predviđa se dinamika pada javnog duga u odnosu na BDP u skladu s očekivanim ubrzanjem gospodarske aktivnosti, pa će u 2021., prema sadašnjim očekivanjima omjer javnog duga i BDP-a pasti na 86,6%.

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, Hrvatska narodna banka, proračun, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
CIJENE
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
ZAGREB - Godina korone donijela je blago smanjenje razine potrošačkih cijena i usluga u Hrvatskoj u odnosu na prosječne vrijednosti u Europskoj uniji, sa 71 posto prosjeka EU u 2019. na 69 posto u 2020. godini, piše u srijedu Večernji list.
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
OPTIMIZAM
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
BRUXELLES - Povjerenje europskih potrošača ojačalo je u lipnju, peti mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od 2018. godine, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije.
EK odobrio talijanski plan oporavka
ZELENO SVJETLO
EK odobrio talijanski plan oporavka
BRUXELLES - Italija je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za svoj plan oporavka koji bi trebao potaknuti rast gospodarstva oslabljenog pandemijom koronavirusa, rekao je u utorak premijer Mario Draghi.
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
PORAZNO
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
ZAGREB - Hrvatska se 2020. spustila na 64 posto vrijednosti prosječnog BDP-a EU po glavi stanovnika u odnosu na 65 posto u 2019., te je time zacementirala status druge najsiromašnije članice EU u društvu s Grčkom, odmah iza Bugarske.
Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
ANALITIČARI
Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
LONDON - Analitičari Goldman Sachsa iznijeli su svoja predviđanja za očekivani oporavak u eurozoni, ističući da vjeruju da će Europska središnja banka ukinuti svoje neviđene mjere poticaja, a također sugerirajući da se na mjere štednje više neće moći pouzdati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE