GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski javni dug i proračunski manjak ispod europskog prosjeka u 2021.

Hrvatski javni dug i proračunski manjak ispod europskog prosjeka u 2021.
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 16:43
Autor: SEEbiz
LUXEMBOURG - Hrvatska je u 2021. godini bila među zemljama EU-a s proračunskim manjkom i javnim dugom iskazanim udjelom u BDP-u ispod prosjeka Europske unije i eurozone, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.

Na razini EU-a proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u iznosio je prošle godine 4,7 posto, procijenio je Eurostat, što bi značilo da se smanjio za 1,9 postotnih bodova u odnosu na 2020., prvu godinu pandemije.

Na razini eurozone iznosio je 5,1 posto, što bi značilo da je bio manji za dva postotna boda nego u 2020.

Javni dug iskazan udjelom u BDP-u spustio se prošle godine u EU na 88,1 posto, s 90 posto u 2020.

U eurozoni kliznuo je s 97,2 na 95,6 posto.

Statističari napominju da smanjeni javni dug i proračunski manjak, iskazani udjelom u BDP-u, odražavaju oporavak gospodarstva od pandemijske krize.

EU je ove godine zbog pandemije suspendirao propise prema kojima proračunski manjak članica iskazan udjelom u BDP-u ne bi trebao prekoračiti 3,0 posto, a javni dug 60 posto.

Hrvatska uz Portugal

Sve su članice EU-a prošle godine bilježile manjak u proračunu, uz izuzetak Danske i Luksemburga koji su 2021. zaključili s viškom od 2,3 odnosno 0,9 posto BDP-a.

Najveći je manjak zabilježila Malta, od 8,0 posto. Slijede Grčka, Latvija, Italija, i Rumunjska s proračunskim manjkom u rasponu od 7,4 do 7,1 posto.

U Hrvatskoj manjak u konsolidiranom proračunu opće države, iskazan udjelom u BDP-u, iznosio je prošle godine 12,4 milijarde kuna što je odgovaralo 2,9 posto BDP-a. U 2020. iznosio je 27,7 milijardi kuna, što je odgovaralo 7,3 posto BDP-a.

Najbliže su Hrvatskoj Portugal i Finska s proračunskim manjkom iskazanim udjelom u BDP-u od 2,8 odnosno 2,6 posto.

Najniži je manjak u prošloj godini zabilježila Švedska, od 0,2 posto.

Visoki grčki dug

Javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je prošle godine u otprilike pola članica EU-a viši od 60 posto, limita koji je prije pandemije trebao jamčiti stabilne državne finacije.

Najniži su javni dug iskazan udjelom u BDP-u prošle godine bilježile Estonija i Luksemburg, od 18,1 odnosno 24,4 posto.

Blizu je i Bugarska, s 25,1 posto BDP-a.

U Hrvatskoj konsolidirani dug opće države iznosio je na kraju prošle godine 343,6 milijardi kuna, što je odgovaralo 79,8 posto BDP-a. Na kraju 2020. iznosio je 330,4 milijarde kuna, što je odgovaralo 87,3 posto BDP-a.

U skupini su i Mađarska i Austrija sa 76,8 odnosno 82,8 posto.

Najviši javni dug iskazan udjelom u BDP-u bilježila je prošle godine Grčka, gotovo dvostruko veći od BDP-a.

Slijedi Italija gdje je bio veći za 50,8 posto od BDP-a, a blizu su i Portugal i Španjolska s javnim dugom većim od BDP-a za 27 odnosno za 18 posto.

Tagovi: Hrvatski javni dug, proračunski deficit
PROČITAJ I OVO
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE