GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2024 / 09:35
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u veljači je zabilježen rast vrijednosti uvoza robe za 3,2% na godišnjoj razini.

Prvi je to godišnji rast nakon deset mjeseci pada. Vrijednost izvoza robe porasla je drugi mjesec zaredom, u veljači za 3,7% godišnje. Kontinuiran godišnji pad tijekom prošle godine bio je posljedica visoke baze (osobito kod cijena energije), odnosno snažnog rasta vrijednosti robne razmjene tijekom 2022. Normalizacija prvenstveno cijena energenata, a zatim cijena prehrambenih i ostalih sirovina stoga su značajno utjecale na godišnje promjene u statistici robne razmjene.

U veljači je vrijednost izvezenih roba iznosila 1,8 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini više za 7,1%. S druge strane, vrijednost uvezenih roba, s iznosom od 3,3 mlrd. eura, povećala se za 10,4% u odnosu na siječanj. Posljedično, deficit u bilanci robne razmjene s inozemstvom iznosio je 1,4 mlrd. eura (+15,1% na mjesečnoj razini i +2,6% u odnosu na veljaču 2023.). Produbljivanje manjka u robnoj razmjeni na mjesečnoj razini posljedica je skromnijeg rasta vrijednosti izvoza roba od rasta vrijednosti uvoza uz već visoku bazu, čime se pokrivenost uvoza izvozom spustila s 58,2% na 56,4%.

Promatrano kumulativno, na godišnjoj razini, u razdoblju siječanj-veljača izvoz je porastao za 3,1%, a uvoz za 0,8% te se manjak u bilanci robne razmjene smanjio za 2,2% na 2,7 mlrd.

Prema NKD-u, u razdoblju siječanj-veljača relativno snažan godišnji pad vrijednosti izvoza i uvoza još uvijek bilježe kategorije Rudarstvo i vađenje (-12,5% kod izvoza i -61,1% kod uvoza), Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-51% odnosno -40,8%) te Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije i okoliša (-33% odnosno +5,7%). U promatranom razdoblju na godišnjoj razini, prerađivačka industrija zabilježila je rast vrijednosti izvoza za 7,6%, a uvoza za 7,2%. Iako se ovdje radi o vrijednostima na koje značajan utjecaj imaju promjene cijena, mješoviti rezultati unutar prerađivačke industrije mogu odražavati promjene u potražnji za pojedinim dobrima, što je u skladu s trenutačno prigušenim industrijskim aktivnostima u europodručju.

Hrvatska je na tržište Europske unije prva dva mjeseca 2024. izvezla robe u vrijednosti od 2,4 mlrd. eura ili 67,4% vrijednosti ukupnog izvoza. Na godišnjoj razini to je nominalno povećanje od 2,1%. Uz rast uvoza s ovog tržišta po godišnjoj stopi od 7,4% i vrijednost uvoza od 5,1 mlrd. eura (81,5% ukupnog uvoza RH), manjak u robnoj razmjeni s EU produbio se na 2,7 mlrd. eura (+12,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine). U razmjeni su članice CEFTA-e činile 20% izvoza i 5,7% uvoza roba, a višak u razmjeni se povećao za 38% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno na 357 mil. eura.

Tagovi: izvoz, uvoz, robna razmjena
PROČITAJ I OVO
Japan u svibnju s najbržim rastom izvoza od 2022.
IZVOZ
Japan u svibnju s najbržim rastom izvoza od 2022.
TOKYO - Japan je u svibnju zabilježio najbrži rast izvoza od 2022. Na godišnjoj je razini ojačao za 13,5 posto, nakon što je već u travnju porastao za 8,3 posto, objavilo je tamošnje Ministarstvo financija.
Inflacija u Britaniji nakon gotovo tri godine ponovno na ciljanih dva posto
INFLACIJA
Inflacija u Britaniji nakon gotovo tri godine ponovno na ciljanih dva posto
LONDON - Britanija se u svibnju vratila na ciljanu inflaciju prvi put od srpnja 2021.
Usamljeni ste na poslu? Ovo je pet stvari koje će vam pomoći
PREPORUKE
Usamljeni ste na poslu? Ovo je pet stvari koje će vam pomoći
NEW YORK - Globalno, jedan od pet zaposlenika svakodnevno osjeća usamljenost, a mlađe osoblje dodatno je izloženije tom osjećaju.
Baerbock: Vize za kvalificirane radnike idu puno brže
LOGIČNO
Baerbock: Vize za kvalificirane radnike idu puno brže
BERLIN - Uprava u Njemačkoj je, prema prvim procjenama, znatno brže počela izdavati vize za kvalificirane radnike iz inozemstva, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.
Američka maloprodaja u svibnju porasla slabije od očekivanja
SLABO
Američka maloprodaja u svibnju porasla slabije od očekivanja
WASHINGTON - Američka maloprodaja je u svibnju rasla sporije od očekivanog jer su visoke kamatne stope i inflacija nastavile pritiskati potrošače.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE