GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 10:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Podaci Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske u travnju potvrdili su prve rezultate odnosno nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta robnog izvoza i uvoza i drugi uzastopni mjesec.

Uz rast izvoza roba za 59,5%, a uvoza za 55,2% u kumulativnom razdoblju od siječanj do travnja u odnosu na isto razdoblje lani Hrvatska je izvezala robu u vrijednosti 5,5 mlrd eura što predstavlja povećanje za 19,5% godišnje. S druge strane, robni uvoz u Hrvatsku u istom kumulativnom razdoblju bio je veći za 13,3% pri čemu je uvezeno robe u vrijednosti 9mlrd eura. Pokrivenost uvoza izvozom u promatranom razdoblju iznosila je 61,5%.

Promatrano prema komponentama NKD-a, unutar prerađivačke industrije, gdje je izvoz u razdoblju od siječnja do travnja porastao za 15,7% godišnje, izuzev blagog pada izvoza u kategoriji proizvodnja tekstila (-4,2%) i tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa (-1,7%) u svim ostalim kategorijama zabilježen je rast izvoza u odnosu na razdoblje siječanj-travanj 2020. Snažnije dvoznamenkaste godišnje stope rasta zabilježene su kod izvoza drva i proizvoda od drva i pluta osim namještaja (+24,2%), izvoz proizvoda od gume i plastike (+22,7%), metala (+34,4%), ostalih prijevoznih sredstava električne opreme (+27,8%) te namještaja (+27,6%). Snažan godišnji rast bilježe i ostale kategorije NKD-a, rudarstvo i vađenje 79,9%, poljoprivreda te šumarstvo i ribarstvo (+22,1%).

Na strani uvoza, također je zabilježen rast u većini sastavnica NKD-a, gdje prednjači rudarstvo i vađenje (+46,4%) dok je unutar prerađivačke industrije, uz rast uvoza za 11,7%, izraženiji rast uvoza zabilježen primjerice kod proizvodnje električne opreme (+34,9%), proizvodnje namještaja (+30,1).

U promatranom razdoblju, prema zemljama, našim najvažnijim vanjsko-trgovinskim partnerima, zabilježen je rast robnog izvoza i uvoza s Njemačkom (+11,6% odnosno +11,7%), s Italijom (+33,8% odnosno 11,7%), sa Slovenijom (+14,9% odnosno +8,1%) dok je s Mađarskom izvozna aktivnost bila viša za 52,9%, a uvozna za 8,7%.

Prvi rezultati za svibanj ukazuju na nastavak snažnog dvoznamenkastog rasta robnog izvoza i uvoza (+68,7% odnosno +46,7% godišnje) što ne iznenađuje obzirom na utjecaj prošlogodišnje niske baze kada je upravo u travnju i svibnju, zbog izbijanja pandemija veliki dio gospodarskih aktivnosti bio zaustavljen, te je zabilježen snažan pad izvoznih i uvoznih aktivnosti.

S početkom oporavka na koji ukazuju i visokofrekventni pokazatelji za drugo tromjesečje, očekujemo da će u nastavku godine rast izvoza usluga (turizam) za sobom generirati i rast potražnje odnosno uvoza roba. Dodatno, globalni oporavak, posebno u euro području, od kuda dolaze naši najvažniji vanjsko-trgovinski partneri, trebao bi imati pozitivan učinak na izvoz roba. Ipak dinamika rasta robnog izvoza u nastavku godine usporit će u odnosu na prvi dio 2021.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, prerađivačka industrija, tekstil, robna razmjena, Italija, Njemačka, Srbija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE