GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska sve više ovisi o uvozu radne snage

Hrvatska sve više ovisi o uvozu radne snage
UVOZ RADNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2021 / 10:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U ovoj godini, u kojoj su ukinute kvote za uvoz radne snage, dosad je izdano 32.813 dozvola za boravak i rad stranaca u Hrvatskoj, a od toga su 7003 dozvole iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva, piše u nedjelju Jutarnji list.

Sektor koji najviše traži stranu radnu snagu i dalje je graditeljstvo. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od početka godine do polovine lipnja 2434 poslodavca podnijela 14.437 zahtjeva za građevinska zanimanja.

U turizmu i ugostiteljstvu odobrene su 1232 dozvole za novo zapošljavanje, 980 za produljenje te 4791 dozvola za sezonsko zapošljavanje. Ukupno je podneseno 11.740 zahtjeva poslodavaca od kojih je velik dio još u obradi

Kad se gleda ukupni broj izdanih dozvola u odnosu na raspoložive podatke za predpandemijsku 2019. godinu, on je manji, ali ne bitno. Naime, prije dvije godine, kada je postojala kvota za zapošljavanje stranaca, do 28. lipnja je dobar dio kvote već bio ispunjen. Točnije, od 53.100 mjesta bilo je slobodno njih 17.802, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova o iskorištenosti kvote koji su objavljeni na njihovoj internetskoj stranici, što znači da je bilo izdano nešto više od 35 tisuća dozvola.

Kvota za turizam i ugostiteljstvo, utvrđena za listu 18 zanimanja, od kuhara i konobara do masera i instruktora ronjenja, bila je za 17.611 radnika, a od toga su do pred kraj lipnja u kvoti preostala samo 2034 mjesta.

U 2020. godini je radi pretpostavljenih potreba tržišta rada kvota za uvoz stranih radnika bila još veća, čak 78.470, ali je zbog izbijanja pandemije korone iskorištenost na kraju bila slaba. U ovo su vrijeme prošle godine u kvoti bila slobodna 59.902 mjesta, a zadnjeg dana u prosincu ostalo je neiskorišteno čak 39.385 mjesta.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ističu velike potrebe građevinara. Najviše zahtjeva podneseno je za zidare, radnike visokogradnje, tesare, radnike niskogradnje, fasadere, armirače, montere građevinskih elemenata, polagače keramičkih pločica te soboslikare. Za njih 9541 izdano je pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na temelju čega Ministarstvo unutarnjih poslova može izdati radnu dozvolu.

Nedostatak radne snage sve je očitiji i u turizmu, jer se zbog pandemije, odnosno lockdowna, dio radnika prekvalificirao te je, prema procjenama struke, više od 10.000 ljudi otišlo iz turističke branše. “Najveći deficit je, kao i proteklih godina, na radnim mjestima sobarice/spremačice, kuhara i konobara, a očekuje se da će potražnja za radnicima sve više rasti kako sezona bude odmicala”, napominju u HGK.

Prema novom Zakonu o strancima, koji je stupio na snagu u siječnju, došlo je do liberalizacije jer je izmijenjen sustav odobravanja zapošljavanja stranih radnika pa umjesto kvotnog sustava imamo sustav testa tržišta rada. Test, međutim, nije nužan za deficitarna zanimanja koja su objavljena na listi Zavoda, piše Jutarnji list.

Tagovi: uvoz radnika, uvoz radne snage, građevinari, konobari, kuhari, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE