GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska s najblažim padom cijena u listopadu među zemljama EU-a

Hrvatska s najblažim padom cijena u listopadu među zemljama EU-a
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 13:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijene u Europskoj uniji ponovo su blago porasle u listopadu dok je Hrvatska bilježila najblaži pad među zemljama-članicama, blizu prosjeka eurozone, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u listopadu 0,3 posto, kao i u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 1,1 posto.

U eurozoni cijene su u listopadu ponovo pale na godišnjoj razini, treći mjesec zaredom, i to 0,3 posto, istim tempom kao i u rujnu i u skladu s preliminarnom Eurostatovom procjenom.

U prošlogodišnjem listopadu bile su više 0,7 posto nego u istom razdoblju godine ranije.

Najviše su na području primjene zajedničke europske valute u listopadu pale cijene energenata, za 8,2 posto a najviše je poskupjela svježa hrana, za 4,3 posto.

Blaži pad u Hrvatskoj

Ukupno je 12 zemalja EU-a u listopadu bilježilo pad cijena na godišnjoj razini, kao i u rujnu.

Najviše su potonule u Grčkoj, za 2,0 posto, te u Estoniji i Irskoj, za 1,7 odnosno 1,5 posto.

Hrvatska je u listopadu bilježila najblaži pad cijena na godišnjoj razini među zemljama EU-a, za 0,2 posto. U rujnu cijene su na godišnjoj razini pale 0,3 posto.

Pad cijena blaži od jedan posto registriran je i u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Sloveniji, Potugalu, Latviji i Luksemburgu.

Najviše su pak porasle cijene u Poljskoj, za 3,8 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. Izrazitiji rast bilježile su i Mađarska i Češka, za 3,0 odnosno 2,9 posto.

Tagovi: cijene u Europskoj uniji, inflacija
PROČITAJ I OVO
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
EKONOMSKE POSLJEDICE
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
ZAGREB - Blokada gospodarskih aktivnosti i obustava rada u predstojećem će blagom lockdownu obuhvatiti kafiće, restorane, kladionice i teretane, koji će ostati zatvoreni do ponedjeljka 21. prosinca.
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
SIGNALI
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
BERLIN - Izgledi njemačkog izvoza "znatno su se pogoršali", jer opetovano uvođenje ograničenja zbog novog vala pandemije koronavirusa u cijeloj Europi uzima danak u trgovini, objavio je istraživački institut ifo.
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
PORUKE
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro.
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
POSLJEDICE
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
RIM - Recesija u talijanskom gospodarstvu, izazvana pandemijom koronavirusa, nesrazmjerno će teško pogoditi siromašnije regije na jugu zemlje, upozorio je institut za ekonomska istraživanja SVIMEZ.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE