GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska radna snaga nije konkurentna, najgore stoji menadžment

Hrvatska radna snaga nije konkurentna, najgore stoji menadžment
KONKURENTNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2020 / 09:03
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatska radna snaga slabo stoji prema svjetskom indeksu konkurentnosti. Pokazalo je to novo istraživanje 'Svjetski indeks konkurentnosti ljudskih potencijala za 2019. godinu' prema kojem je Hrvatska rangirana na 55. mjesto od 125. zemalja, U odnosu na lani pali smo za deset mjesta, a u 2020. mogli bismo pasti još i niže.

Prema ovogodišnjem istraživanju, koje globalno uspoređuje stanje radne snage pojedine zemlje uzimajući u obzir parametre kao što su radni uvjeti, obrazovanje, mogućnost napredovanja, način zapošljavanja, daleko su ispred nas, na 29. mjestu, Slovenci, a bolji od nas su i Crnogorci koji zauzimaju 51. mjesto. Također, prema podacima za 2020. bolja je i Srbija. Na vrhu svjetske ljestvice konkurentnosti radne snage, ne iznenađuje, nalaze se Švicarci.

Ove nimalo pohvalne podatke istraživanja, za Novac.hr je analizirao Vladimir Benić, direktor zagrebačkog CareerCentra.

Prema njemu, iako je Hrvatska u nekim segmentima ocijenjena u skladu s rezultatima sličnih zemalja s kojima se volimo uspoređivati, u važnim kategorijama smo na iznimno niskom mjestu. Te kategorije, kaže Benić, mogu objasniti zašto su brojni mladi napustili Hrvatsku u zadnjih nekoliko godina, a i zašto će se taj trend teško promijeniti.

Između ostalog, jako loše stojimo u kategoriji "profesionalno zaposlenog menadžmenta". To znači da se u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje svijeta, na rukovodeća mjesta još uvijek dolazi preko osobnih poznanstava prije nego stručnosti, kako je utvrdilo istraživanje. Osim toga, u Hrvatskoj je odnos poslodavac-zaposlenik jedan od najgorih na svijetu i tu smo na samom začelju ljestvice.

No ima i pozitivnih aspekata. Tako smo među top 20 zemalja svijeta s najmanjom razlikom u plaćama između muškaraca i žena. Također, imamo visoki udio žena s visokom stručnom spremom i izvrsno stojimo prema broju učenika upisanih u stručne škole.

Pogledajmo prvo koja su to područja, prema rezultatima Global Talent Competitiveness Indexa (GTCI) za 2019. godinu, u kojima je Hrvatska najbolje ocijenjena.

Najbolje smo ocijenjeni u područjima:

a. ICT infrastruktura (33. mjesto),

b. udjelu žena u ukupnom broju diplomiranih studenata (33. mjesto),

c. razlici u plaćama između žena i muškaraca (20. mjesto),

d. broju upisanih u stručne škole (4. mjesto),

e. broju tvrtki koje zaposlenicima nude treninge (21. mjesto),

f. mirovinskom sustavu (28. mjesto), osobnoj sigurnosti (31. mjesto), dobrim ekološkim pokazateljima (37. mjesto),

g. radno sposobnom stanovništvu sa stručnom školom (9. mjesto),

h. gustoćom novih tvrtki (26. mjesto).

Najgore smo ocijenjeni u područjima:

a. priljev ljudskog potencijala (strani radnici): 123. mjesto, jedino su BiH i Venezuela lošije ocijenjene od Hrvatske,

b. odnos između poslodavaca – zaposlenika: 123. mjesto. Ovo je posebno porazna kategorija jer sugerira da je odnos poslodavac – zaposlenik u bitno većoj mjeri suprotstavljen, u odnosu na drugi pol, a to je odnos suradnje,

c. razvoj zaposlenika u organizacijama: 122. mjesto. To izravno znači ulaganje u zaposlenike kroz edukaciju, razne treninge i razvoj vještina.

d. suradnja unutar organizacija: 112. mjesto što sugerira kako zaposlenici iste tvrtke surađuju u bitno manjoj mjeri u odnosu na takvu suradnju u drugim zemljama.

e. delegiranje u organizacijama: 107. mjesto, što sugerira kako management u manjoj mjeri prepušta odgovornost članovima tima i ekspertima. U modernoj organizaciji to je jedan od važnijih modela pristupa poslu jer stručni pojedinci žele i autonomiju i preuzimati odgovornost budući da tako osjećaju veći doprinos poslu i izraženiju svrhu posla,

f. prilike za dolazak na liderske pozicije za žene: 105. mjesto

g. jednostavnost pronalazaka stručnjaka kod zapošljavanja: 104. mjesto.

Također smo niže rangirani na kategorijama profesionalno zaposlenog managementa (97. mjesto) što sugerira kako je i dalje prisutna percepcija da management dolazi na pozicije zbog bliskosti s vlasnikom, dioničarima, a ne zbog stručnosti te na kategoriji povezanosti učinka rada i plaće (96. mjesto).

Tagovi: hrvatska radna snaga, Svjetski indeks konkurentnosti ljudskih potencijala, Vladimir Benić, CareerCentar, konkurentnost radne snage, menadžment,
PROČITAJ I OVO
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
SIGNALI
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
BERLIN - Izgledi njemačkog izvoza "znatno su se pogoršali", jer opetovano uvođenje ograničenja zbog novog vala pandemije koronavirusa u cijeloj Europi uzima danak u trgovini, objavio je istraživački institut ifo.
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
PORUKE
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro.
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
POSLJEDICE
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
RIM - Recesija u talijanskom gospodarstvu, izazvana pandemijom koronavirusa, nesrazmjerno će teško pogoditi siromašnije regije na jugu zemlje, upozorio je institut za ekonomska istraživanja SVIMEZ.
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
INVESTICIJE
Istraživanje: Europa će biti atraktivnija za investicije nego prije pandemije
LONDON - Menadžeri širom svijeta manje su pesimistični nego proljetos u vezi ovogodišnjih investicijskih planova za Europu a nešto su optimističniji za razdoblje nakon pandemije covida 19, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje EY-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE