GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska podržava dogovor Merkel-Macron težak 500 milijardi eura

Hrvatska podržava dogovor Merkel-Macron težak 500 milijardi eura
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 10:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Banski dvori podržavaju uspostavu europskog fonda za izlazak iz krize teškog 500 milijardi eura, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da bi novac koji izvučemo mogli preusmjeriti za turizam i promet.

Hrvatska vlada podržava francusko-njemačku inicijativu za ekonomski oporavak nakon koronakrize, koja, prema prijedlogu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, predviđa Ekonomski fond za oporavak Europske unije (EU) težak čak 500 milijardi eura, koji bi se uspostavio u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO proračun EU za 2021.-2027.), a financirao zaduživanjem Europske komisije u ime EU, navodi dnevnik.

Novac iz Fonda bi se usmjerio na regije i sektore koji su najteže pogođeni pandemijom, a Hrvatska, dakako, ima i regije i sektore, poput turizma i prometa, koje su najteže pogođene zbog krize uzrokovane pojavom koronavirusa.

“Pozdravljamo inicijativu, posebno u dijelu Fonda koji za cilj ima održivi oporavak najpogođenijih sektora i regija EU. Hrvatska ima pogođene sektore, pogođeni smo kao država, a i iz novog VFO-a očekujemo sredstva za kohezijsku politiku”, kaže za Jutarnji list Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za ekonomska pitanja.

Dodaje kako je iznos koji se predlaže značajan, a Hrvatskoj je bitno i to što će sve biti u okviru novog VFO-a.

Sama inicijativa je jasna poruka europske solidarnosti i bitno je da se prijedlog Fonda stavlja u kontekst VFO-a jer se ne smije gubiti vrijeme. Novi proračun stupa na snagu iduće godine i idealno je vrijeme da se pregovora i o tom paketu za obnovu. Paket, između ostalog, potiče zdravstvenu neovisnost EU, podržava jedinstveno unutarnje tržište, a najvažnije je da podržava sektore i regije koje će imati najveće probleme zbog koronavirusa.

I tu se vidi izraz solidarnosti, da će oni koji su najteže stradali biti na neki način prepoznati pojašnjava Savić, uz napomenu kako je bitno i da se sve događa dok traje hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, donosi Jutarnji list.

Tagovi: dogovor Merkel-Macron, europski fond za izlazak iz krize, Europska unija, Zvonimir Savić, hrvatski turizam, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.
Katastrofalan pad trgovine na malo
UTEG
Katastrofalan pad trgovine na malo
ANALIZA - Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad.
Slovenski BDP u prvom kvartalu pao 2,3%
PAD
Slovenski BDP u prvom kvartalu pao 2,3%

LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju pao je 2,3 posto na godišnjoj razini, odnosno za 4,5 posto u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto
OŠTAR PAD
Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto
RIM - Talijansko gospodarstvo ove bi se godine zbog koronakrize moglo smanjiti do 13 posto, rekao je u petak guverner talijanske središnje banke.
Turska ekonomija snažno poraslo u prvom tromjesečju
RAST
Turska ekonomija snažno poraslo u prvom tromjesečju

ANKARA - Tursko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju 4,5 posto, poduprto snažnim skokom sektora informacija i komunikacija i industrije, objavio je u petak statistički ured.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE