GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska na začelju po oporezivanju bogatstva

Hrvatska na začelju po oporezivanju bogatstva
BOGATSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 10:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je lani naplatila 21 milijardu eura poreza, po oporezivanju bogatstva je na začelju, a iako je naplata skočila 12 posto, pao je udio poreza u BDP-u, piše Večernji list.

Hrvatska je prošle godine naplatila 20,87 milijardi eura ili 157 milijardi kuna poreza i doprinosa! U apsolutnom iznosu naplata poreza skočila je oko 12 posto (za 2,3 milijarde eura u odnosu na 2020.), no unatoč tom povećanju porezno se opterećenje, mjereno udjelom u BDP-u, smanjilo za jedan postotni poen, na 35,8 posto BDP-a. Hrvatska se tako našla na drugom mjestu u maloj petočlanoj skupini država u kojima je tijekom 2021. godine došlo do pada poreznog tereta. Na relativni pad udjela najviše je utjecao snažan oporavak gospodarstva i velik skok BDP-a u prošloj godini.

U planovima što ih je nedavno predstavilo Ministarstvo financija planira se daljnje lagano smanjenje poreznog tereta mjereno udjelom u BDP-u. Ono, inače, može biti posljedica poreznog rasterećenja ili pak rasta ekonomije. Na razini EU prosječni porezni teret kretao se oko 41 posto BDP-a pa bi po tome Hrvatska bila u donjoj trećini zemalja s blažim poreznim ugrizom, u društvu s Češkom i Mađarskom. Najmanji porezni teret mjereno udjelom u BDP-u od samo 22 posto ima Irska, koja sa svojih 5 milijuna stanovnika od poreza i doprinosa prikupi golemih 75 milijardi eura. Upola manja Slovenija prikupi 20,1 milijardu eura, gotovo koliko i Hrvatska, a Slovačka 35 milijardi eura!

Struktura poreznih prihoda u 2021. godini iznova pokazuje da se Hrvatska većinom orijentirala na potrošne poreze, prije svega PDV, dok je udio prihoda od poreza na bogatstvo i dohodak samo 5,6 posto BDP-a. U EU se od oporezivanja bogatstva i dohotka skupi 13 do 14 posto BDP-a. Tik do nas su Bugari s udjelom od 6,3 posto, Češka ima 7,7 posto, Slovenija i Slovačka oko 8 posto, a Njemačka 13,5 posto udjela poreza na bogatstvo i dohodak u svom BDP-u!

Jače od Hrvatske potrošnju oporezuju samo Šveđani, dok smo po udjelu prihoda od socijalnih doprinosa u sredini (11 posto) i ispod prosjeka. Slovenci ili Nijemci, primjerice, socijalnim doprinosima prikupe oko 17 posto BDP-a, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: oporezivanje bogatstva, bogatstvo
PROČITAJ I OVO
Pad broja zaposlenih u industriji
TREND
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Broj zaposlenih u industriji u prosincu 2022. godine bio je manji za 0.5 posto u usporedbi sa studenim, a u usporedbi s prosincem 2021. manji je za 0.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Erste Grupa: U eurozoni postoje znakovi pada inflacije
ANALITIČARI
Erste Grupa: U eurozoni postoje znakovi pada inflacije
ANALIZA - U eurozoni postoje jasni znakovi pada stope inflacije kada je riječ o hrani i energentima, druga područja, poput usluga, mnogo je teže procijeniti, ocijenili su u Erste grupi.
MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede za globalni rast u 2023.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond neznatno je povećao svoje izglede za globalni rast ove godine zbog "iznenađujuće otporne" potražnje u SAD-u i Europi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva nakon što je Peking ublažio stroga ograničenja vezana uz Covid-19.
Analitičari RBA: U 2023. rast hrvatskog BDP-a 1,2 posto, a inflacije 7,5 posto
PROGNOZE
Analitičari RBA: U 2023. rast hrvatskog BDP-a 1,2 posto, a inflacije 7,5 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo ove godine bi moglo porasti 1,2 posto, dok bi inflacija mogla dosegnuti 7,5 posto, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju nove RBAnalize "Monetarno stezanje i fiskalno popuštanje".
Njemački BDP je prošle godine porastao 1,8 posto
SKOK
Njemački BDP je prošle godine porastao 1,8 posto
BERLIN - Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke porastao je prošle godine za 1,8 posto unatoč energetskoj krizi, objavio je danas državni statistički ured Destatis, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE