GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji

Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2020 / 15:32
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska je u svibnju bila među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji, znatno iznad europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata, odražavajući utjecaj ublažavanja mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji EU-a u svibnju je porastao 16,4 posto u odnosu na travanj kada je prema revidiranim podacima rezultatima pao 11,4 posto.

U eurozoni je promet na mjesečnoj razini porastao 17,8 posto, nakon revidiranog 12,1-postotnog pada u travnju.

Podaci odražavaju postupno ublažavanje mjera kojima vlade nastoje suzbiti širenje koronavirusa, pri čemu u Eurostatu posebno izdvajaju više nego udvostručeni promet u trgovinama tekstila, odjeće i obuće.

Snažno je porastao i promet na benzinskim postajama, za 31,9 u EU te za 38,4 posto u eurozoni.

Najskromniji rast prometa zabilježen je u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 2,1 posto u EU odnosno 2,2 posto u eurozoni.

Hrvatska uz bok Austriji i Rumunjskoj

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini, uz izuzetak Bugarske gdje je stagnirao.

Najviše je poskočio u Luksemburgu, za 28,6 posto. Slijede Francuska s 25,6 posto te Austrija s 23,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u svibnju porastao 21,4 posto u odnosu na travanj kada je potonuo 20,6 posto.

U skupini je i Rumunjska s rastom prometa na mjesečnoj razini za 20,1 posto.

Najniže stope rasta prometa bilježile su Švedska, Finska i Slovačka, od 0,6 te 2,7 i 5,6 posto.

Podaci za Češku, Grčku, Italiju i Cipar označeni su kao povjerljivi.

Blaži pad prometa na godišnjoj razini

U odnosu na prošlogodišnji svibanj promet u maloprodaji 27-članog EU-a pao je u svibnju 4,2 posto. U travnju je potonuo 18 posto.

U eurozoni bio je 5,1 posto manji nego u svibnju 2019. U travnju potonuo je 19,6 posto.

Podaci odražavaju znatno blaži pad prometa u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, uključujući odjeću, za 6,9 posto u EU, u odnosu na 28,7-postotni pad u travnju. U eurozoni promet je u toj kategoriji proizvodna u svibnju pao devet posto, nakon 32,6-postotnog pada u travnju.

Najviše je na godišnjoj razini u svibnju pao promet na benzinskim crpkama, za 24,3 posto u EU te za 27,4 posto u eurozoni.

Najviše je porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana za 4,1 posto u EU i za 4,9 posto u eurozoni, pokazuje izvješće Eurostata.

Zbog pandemije Europljani su i u svibnju znatno više naručivali poštom i Internetom nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, što se očituje u skoku obujma prometa za 32,9 posto u EU, te za 31,2 posto u eurozoni.

Bugarska s najvećim padom na godišnjoj razini

Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini bilježila je u svibnju Bugarska, za 20,4 posto.

Slijede Luksemburg s padom prometa za 19,7 posto, te Španjolska gdje je smanjen 17,9 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u svibnju u usporedbi s istim mjesecom lani pao 5,8 posto. U travnju je na godišnjoj razini potonuo 24 posto.

Najveći su rast prometa bilježile Njemačka, Danska i Austrija, u rasponu od 7,2 do 4,8 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Tagovi: promet u maloprodaji, maloprodaja, Eurostat, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize
OPORAVAK
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize

BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno će porasti u trećem tromjesečju, ali puni oporavak od posljedica pandemije koronavirusa bit će dugotrajan proces, upozorilo je u petak ministarstvo gospodarstva.

U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
ZARAZA
U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
SARAJEVO - Državljanima Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji od petka je omogućeno jeftinije testiranje na koronavirus nužno za putovanje u inozemstvo dok broj novozaraženih u toj državi na dnevnoj osnovi i dalje bilježi troznamenkaste brojke uz 345 novih slučajeva potvrđenih od četvrtka te 11 umrlih.
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju
BDP
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju

ZAGREB - Pandemija koronavirusa teško je pogodila gospodarstvo i zaposlenost u Europi u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak Eurostat, snizivši ipak blago procjenu pada BDP-a EU-a zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze.

Dva loša kineska podatka
SLABO
Dva loša kineska podatka
PEKING - Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U srpnju je maloprodaja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pala 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u lipnju za 1,8 posto.
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE