GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji

Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2020 / 15:32
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska je u svibnju bila među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji, znatno iznad europskog prosjeka, pokazuje izvješće Eurostata, odražavajući utjecaj ublažavanja mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji EU-a u svibnju je porastao 16,4 posto u odnosu na travanj kada je prema revidiranim podacima rezultatima pao 11,4 posto.

U eurozoni je promet na mjesečnoj razini porastao 17,8 posto, nakon revidiranog 12,1-postotnog pada u travnju.

Podaci odražavaju postupno ublažavanje mjera kojima vlade nastoje suzbiti širenje koronavirusa, pri čemu u Eurostatu posebno izdvajaju više nego udvostručeni promet u trgovinama tekstila, odjeće i obuće.

Snažno je porastao i promet na benzinskim postajama, za 31,9 u EU te za 38,4 posto u eurozoni.

Najskromniji rast prometa zabilježen je u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 2,1 posto u EU odnosno 2,2 posto u eurozoni.

Hrvatska uz bok Austriji i Rumunjskoj

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini, uz izuzetak Bugarske gdje je stagnirao.

Najviše je poskočio u Luksemburgu, za 28,6 posto. Slijede Francuska s 25,6 posto te Austrija s 23,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u svibnju porastao 21,4 posto u odnosu na travanj kada je potonuo 20,6 posto.

U skupini je i Rumunjska s rastom prometa na mjesečnoj razini za 20,1 posto.

Najniže stope rasta prometa bilježile su Švedska, Finska i Slovačka, od 0,6 te 2,7 i 5,6 posto.

Podaci za Češku, Grčku, Italiju i Cipar označeni su kao povjerljivi.

Blaži pad prometa na godišnjoj razini

U odnosu na prošlogodišnji svibanj promet u maloprodaji 27-članog EU-a pao je u svibnju 4,2 posto. U travnju je potonuo 18 posto.

U eurozoni bio je 5,1 posto manji nego u svibnju 2019. U travnju potonuo je 19,6 posto.

Podaci odražavaju znatno blaži pad prometa u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, uključujući odjeću, za 6,9 posto u EU, u odnosu na 28,7-postotni pad u travnju. U eurozoni promet je u toj kategoriji proizvodna u svibnju pao devet posto, nakon 32,6-postotnog pada u travnju.

Najviše je na godišnjoj razini u svibnju pao promet na benzinskim crpkama, za 24,3 posto u EU te za 27,4 posto u eurozoni.

Najviše je porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana za 4,1 posto u EU i za 4,9 posto u eurozoni, pokazuje izvješće Eurostata.

Zbog pandemije Europljani su i u svibnju znatno više naručivali poštom i Internetom nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, što se očituje u skoku obujma prometa za 32,9 posto u EU, te za 31,2 posto u eurozoni.

Bugarska s najvećim padom na godišnjoj razini

Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini bilježila je u svibnju Bugarska, za 20,4 posto.

Slijede Luksemburg s padom prometa za 19,7 posto, te Španjolska gdje je smanjen 17,9 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u svibnju u usporedbi s istim mjesecom lani pao 5,8 posto. U travnju je na godišnjoj razini potonuo 24 posto.

Najveći su rast prometa bilježile Njemačka, Danska i Austrija, u rasponu od 7,2 do 4,8 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Tagovi: promet u maloprodaji, maloprodaja, Eurostat, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Marić: Ove godine manji pad proračunskih prihoda od originalno predviđenog
OTKRIĆA
Marić: Ove godine manji pad proračunskih prihoda od originalno predviđenog
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izjavio da će ove godine pad proračunskih prihoda biti nešto manji od originalno predviđenog.
Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano u listopadu
LOŠ TREND
Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano u listopadu
BERLIN - Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u listopadu prvi puta u šest mjeseci budući da poslovne čelnike sve više brine novi val zaraze covidom 19, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo.
Svetska banka novoj vladi Srbije preporučuje dva prioriteta
PREPORUKE
Svetska banka novoj vladi Srbije preporučuje dva prioriteta
BEOGRAD - Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je dva prioriteta za novu vladu Srbije – konsolidaciju zdravstvenog sistema i nastavak reformi.
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE