GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza

Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
KAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 14:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukidanjem posebnog poreza na kavu povećala bi se konkurentnost hrvatske industrije kave u odnosu na zemlje u okruženju i ulaganja u održivo poslovanje, inovacije, zapošljavanja, istaknuto je u srijedu na panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave.

Predsjednik HUP-ove Koordinacije i savjetnik Uprave Francka Josip Budimir je istaknuo kako se posebnim porezima oporezuju proizvodi sa štetnim djelovanjem djelovanje na ljudsko zdravlje, "a kava to nije".

"Od ovog se posebnog poreza na godišnjoj razini ubere 124,5 milijuna kuna što čini 0,77 posto ukupnih prihoda od trošarina i posebnih poreza u Hrvatskoj u 2019. Takav nepovoljni porezni tretman dovodi do poticanja prekogranične kupnje, destimulira osobnu potrošnju i time negativno utječe na BDP te rezultira nekonkurentnošću Hrvatske u odnosu na nama usporedive zemlje u okruženju", rekao je Budimir.

Stoga industrija kave traži da se taj porez ukine i da se time omogući industriji kave jednak tretman i pravednu tržišnu utakmicu s konkurentima u okruženju.

U Hrvatskoj taj porez trenutno iznosi 6 do 20 kuna po kilogramu kave, odnosno s ostalim porezima i do 35 posto po šalici kave, za razliku od Slovenije gdje je taj udio samo 9,5 posto, čulo se na skupu.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić je kazao da kava ne bi smjela biti porezno tretirana kao luksuz, kako bi se sektoru omogućilo jačanje konkurentnosti u odnosu na regiju, ali i većinu zemalja EU, koje kavu trošarinski ne svrstavaju u kategoriju luksuznih proizvoda.

Kava je, kako je kazao, neizostavan dio naše svakodnevice, koji konzumira preko 93 posto građana i ona nije samo proizvod već i sastavni dio kulture življenja u našoj zemlji.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić je rekao kako oporezivanje kave nije harmonizirano na razini EU poput trošarinskog oporezivanja alkohola, duhanskih prerađevina, energenata i električne energije.

Kava se trošarinski oporezuje u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Latviji i Grčkoj, a visina posebnog poreza na kavu u Hrvatskoj u odnosu na te druge zemlje je niža, naveo je te dodao kako se radi o jednostavnom poreznom obliku koji se lako ubire.

Direktor marketinga Francka Zvonimir Seki je iznio podatke da je industrija kave lani zapošljavala 817 osoba, a proizvodnjom i preradom kave u Hrvatskoj, se bave tri tvornice. Ta industrija na tržište plasira više od 400 različitih proizvoda.

Seki je kazao kako su sve veća ulaganja u održivu nabavu sirovine i u nove ambalažne materijale, a stalno se ulaže i u edukaciju zaposlenika, trgovaca, potrošača. Industrija je s 3,7 milijuna kuna u 2020. pomogla ugostiteljskom sektoru u prevladavanju negativnog utjecaja pandemijske krize, rekao je.

Tagovi: Hrvatska industrija kave, kava, Damir Zorić, Hrvatska udruga poslodavaca, Franck, Josip Budimir
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE