GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i Slovenija s najvećim padom stope slobodnih radnih mjesta u EU.

  Hrvatska i Slovenija s najvećim padom stope slobodnih radnih mjesta u EU.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2019 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je u drugom tromjesečju uz Sloveniju zabilježila najveći pad stope slobodnih radnih mjesta među zemljama Europske unije, što signalizira smanjenje nepokrivene potražnje za radnom snagom.

U 28-članom EU i u eurozoni sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u drugom je tromjesečju iznosila 2,3 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na revidiranu vrijednost za prva tri ovogodišnja mjeseca.

U drugom tromjesečju 2018. iznosila je 2,2 posto u EU, te 2,1 posto u eurozoni.

Na oba je područja znatno veću nepokrivenu potražnju za radnom snagom u razdoblju od travnja do lipnja bilježio uslužni sektor, od 2,6 posto. U industriji i građevinskom sektoru EU-a iznosila je 2,1 posto a u onima eurozone 2,0 posto.

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju stopa slobodnih radnih mjesta iznosila 1,6 posto, nakon revidiranih dva posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 1,9 posto.

Pritom je nepokrivena potražnja za radnom snagom u drugom tromjesečju u hrvatskom gospodarstvu u cjelini bila na istoj razini kao i u uslužnom sektoru. U prva tri ovogodišnja mjeseca uslužni je sektor bilježio osjetno veću nepokrivenu potražnju, iskazanu u stopi slobodnih radnih mjesta od 2,4 posto.

U industriji i građevinskom sektoru stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u drugom tromjesečju 1,4 posto i bila je za 0,2 postotna boda manja nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najveća nepokrivena potražnja za radnicima u Češkoj

Daleko najvišu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je u drugom tromjesečju prema raspoloživim Eurostatovim podacima Češka, od 6,2 posto. Slijede Belgija i Nizozemska s po 3,4 posto.

Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je Grčka, za 0,7 posto. Slijede Bugarska i Španjolska s po 0,9 posto.
U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje najveći pad stope slobodnih radnih mjesta bilježile su u drugom tromjesečju Hrvatska i Slovenija, za po 0,3 postotna boda.
Najviše je pak na godišnjoj razini porasla stopa slobodnih radnih mjesta u Češkoj, za 0,8 postotnih bodova, te u Latviji, za 0,5 postotnih bodova.

Tagovi: tržište rada, slobodna radna mjesta
PROČITAJ I OVO
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize
OPORAVAK
Njemačka ekonomija dugo će se oporavljati od koronakrize

BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno će porasti u trećem tromjesečju, ali puni oporavak od posljedica pandemije koronavirusa bit će dugotrajan proces, upozorilo je u petak ministarstvo gospodarstva.

U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
ZARAZA
U BiH 345 novozaraženih, pojeftinili komercijalni PCR testovi
SARAJEVO - Državljanima Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji od petka je omogućeno jeftinije testiranje na koronavirus nužno za putovanje u inozemstvo dok broj novozaraženih u toj državi na dnevnoj osnovi i dalje bilježi troznamenkaste brojke uz 345 novih slučajeva potvrđenih od četvrtka te 11 umrlih.
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju
BDP
Ublažena procjena pada BDP-a EU-a u drugom tromjesečju

ZAGREB - Pandemija koronavirusa teško je pogodila gospodarstvo i zaposlenost u Europi u drugom tromjesečju, izvijestio je u petak Eurostat, snizivši ipak blago procjenu pada BDP-a EU-a zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze.

Dva loša kineska podatka
SLABO
Dva loša kineska podatka
PEKING - Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U srpnju je maloprodaja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu pala 1,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada u lipnju za 1,8 posto.
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE