GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i Malta s najslabijim rastom troškova rada u EU u drugom tromjesečju

Hrvatska i Malta s najslabijim rastom troškova rada u EU u drugom tromjesečju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2020 / 14:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je uz Maltu bilježila najslabiji rast troškova rada po satu u drugom tromjesečju među zemljama EU-a, višestruko slabiji od prosjeka EU-a koji je podupro snažan rast troškova plaća, pokazuje izvješće Eurostata.

Na razini 27-člane Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u drugom tromjesečju 4,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunali su u Eurostatu.

U posljednjem tromjesečju 2019. porasli su 3,9 posto.

U eurozoni ukupni su troškovi rada po satu u drugom tromjesečju porasli 4,2 posto, nakon 3,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Pritom su troškovi plaća i u EU i u eurozoni porasli snažnije nego u prva tri ovogodišnja mjeseca, unatoč mjerama suzbijanja zaraze koronavirusom. U EU porasli su 5,3 posto, nakon 4,1-postotnog povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca. U eurozoni uvećani su 5,2 posto, nakon 3,9-postotnog rasta u prvom tromjesečju.

Rast plaća u jeku koronakrize signalizira da pad broja radnih sati zbog mjera suzbijanja zaraze "nije bio u potpunosti kompenziran odgovarajućim smanjenjem plaća", konstatira Eurostat.

To je povećanje dijelom kompenzirano skromnim rastom troškova doprinosa, za 0,1 posto u EU te za 0,8 posto u eurozoni, zbog poreznih olakšica i subvencija kojima su vlade podupirale poduzeća u koronakrizi, ističu.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU porasli ukupni troškovi rada po satu u uslužnom sektoru, za 4,3 posto. U industriji i građevinskom sektoru uvećani su 3,9 odnosno 2,3 posto.

I u eurozoni je uslužni sektor prednjačio najsnažnijim rastom ukupnih troškova rada, za 4,4 posto. Slijedi industrija s rastom od 3,8 posto i građevinski sektor s 2,8-postotnim povećanjem.

Najslabiji rast ukupnih troškova u Malti i Hrvatskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažniji rast troškova rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilježili su Rumunjska, za 16,1 odnosno 13,5 posto, gotovo dvostruko snažniji nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najslabiji rast ukupnih troškova rada po satu bilježile su u drugom tromjesečju Hrvatska i Malta, za 0,7 odnosno 0,8 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca troškovi su u Hrvatskoj porasli 0,6 posto, čime je .

Pritom su troškovi plaća u Hrvatskoj u razdoblju od travnja do lipnja uvećani 1,5 posto, gotovo istim tempom kao i u prva tri ovogodišnja mjeseca. Troškovi doprinosa pali su 3,9 posto, nakon 4,2-postotnog pada u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najveći pad troškova rada po satu među zemljama EU bilježio je u drugom tromjesečju Cipar, za 8,6 posto. Slijedi Irska s padom troškova rada za 3,3 posto.

Tagovi: troškovi rada, Hrvatska, Malta
PROČITAJ I OVO
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE