GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže

Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2022 / 09:43
Autor: SEEbiz / Večernji list

ZAGREB - Zemlja je siromašna što je veći udio potrošnje na hranu, a mi smo na 27 posto. Uračunamo li stan i režije dolazimo do toga da dijelu građana čak 80 posto plaće ode na stan i hranu, kaže sindikalist Krešimir Sever, piše u petak Večernji list.

Bagatela, ali samo na prvi pogled. Osim računa za telefon i internet, Hrvatima su životni troškovi manji od onih prosječnog stanovnika Europske unije, izračunao je tamošnji središnji statistički ured.

Prema Eurostatu, kod nas su 13 posto jeftinija alkoholna pića i duhan, odjeća i obuća osam posto, namještaj plaćamo 19,3 posto manje od prosječnog Europljanina, automobile 6,9 posto, javni prijevoz 13,1 posto, a restorane i hotele 19,9 posto. U kazalište ili na rekreaciju odlazimo po 21,4 posto nižim cijenama od prosječne u EU, i hrana nam je 5,9 posto jeftinija, a stan i režije čak 56,7 posto.

Nije loše? Pa nije dok se Eurostatove indeksacije ne dovedu u korelaciju sa stvarnim životom. A realnost je u mjesečnim primanjima, odnosno u činjenici da je prosječnom Hrvatu neto plaća oko 900 eura, dok prosječni stanovnik EU zarađuje 47 posto više, 1916 eura.

Uzmemo li za primjer nekoliko artikala iz, kod nas, “jeftinijih” kategorija, dolazimo do računice da, primjerice, jedan Zagrepčanin za litru ulja mora izdvojiti 19 kuna, za majicu 70, a za pivo u kafiću 18 kuna. U isto vrijeme Europljanin ulje plaća 20,14 kuna, majicu 75, a konobaru platiti mora, ne ostavi li napojnicu, 20 kuna i 50 lipa. Razlike su to između kune i pet, dok je razlika u plaćama naših Zagrepčanina i Europljanina gotovo 7600 kuna.

Probat ćemo to još “plastičnije”. Odluči li se naša dvojka čitavu plaću potrošiti na, recimo, ulje, s tim da ga Zagrepčanin kupuje po svojoj, a Europljanin po svojoj cijeni, prvi će iz dućana kući donijeti 357 litara, dok će drugi uspjeti kupiti točno dvostruko više, 714 litara.

"U usporedbama, i na to stalno upozoravamo, trebala bi se gledati medijalna, ne prosječna plaća jer ona je strašno varljiva", kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Još jedna stvar ključna je, kaže, a to su zadnji podaci za inflaciju koji govore da je rast cijena hrane u Hrvatskoj veći i brži nego u ostatku EU, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobat.

Tagovi: standard života u Hrvatskoj, standard hrvatskih građana, cijene, inflacija, mlijeko, ulje, meso, brašno, javni prijevoz
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE