GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat ne očekuje recesiju zbog koronavirusa

Horvat ne očekuje recesiju zbog koronavirusa
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 10:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da ga brine situacija vezana uz pojavu koronavirusa odnosno kako će ona utjecati na gospodarstvo, no ne očekuje recesiju.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, Horvat je izjavio da će epidemija koronavirusa utjecati na gospodarstvo, no koliko točno nije moguće reći jer je još prerano da bi se dobile konkretne brojke.

"Mi već u prva dva mjeseca vidimo da nam izvozna inicijativa opada. Kakvu će represiju donijeti glede turističke sezone i to ćemo vidjeti relativno brzo. Ono što je činjenica, mi u 2020. ne očekujemo recesiju", kazao je Horvat.

Na pitanje može li Svjetska banka pomoći, kao što je i do sada bilo u slučajevima epidemija koje utječu na gospodarstvo, Horvat je rekao da su već razgovarali sa Svjetskom bankom, a planiraju i u pauzi neformalnog sastanka EU ministara odgovornih za konkurentnost, koji će se u Zagrebu održati 19. i 20. ožujka, organizirati radni ručak na kojem bi Svjetska banka prezentirala mogućnosti, odnosno mehanizme koji mogu pomoći smanjiti utjecaj koronavirusa na ukupno europsko i svjetsko gospodarstvo.

Horvat je kazao i da ga 'jako' brine ova situacija, kao i poduzetnike, koji već sada vide određeni negativni utjecaj.

"U ovom trenutku pripremamo izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja kojim želimo stvoriti prijelazni period ako dođe do pada gospodarskih parametara tijekom 2020. Stvorit ćemo jedan grace period od otprilike tri godine unutar kojeg svi korisnici poticajnih mjera neće morati vraćati dio tih sredstava do trenutka dok se svi parametri, prvenstveno gospodarski, ne samo u Hrvatskoj nego na razini Europe, ne poprave i dođu u neku stabilnu fazu rasta", pojasnio je Horvat.

Rekao je i kako će danas, nakon sjednice Vlade, razgovarati s europskim povjerenikom za unutarnje tržište Thierryem Bretonom te dati hrvatskoj javnosti pravovremenu informaciju što i kako dalje unutar predsjednja Hrvatske vijećem EU. Formalni i neformalni sastanci, kako je kazao, događat će se na mjesečnoj razini, a hrvatska i europska javnost bit će pravovremeno informirane.

Tagovi: Darko Horvat, recesija, koronavirus, Svjetska banka, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE