GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoćete li prijaviti susjeda koji radi na crno?

Hoćete li prijaviti susjeda koji radi na crno?
SIVA EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2018 / 19:50
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Svaki drugi radnik u Hrvatskoj poznaje nekog tko radi na crno. Točne statistike nema, no udio sive ekonomije je oko 16 posto. Ministar rada kreće u akciju i najavljuje obračun s radom na crno za što će se potrošiti oko 7 milijuna kuna.

U građevini i ugostiteljstvu najviše je hrvatskih radnika na crno. No, pronaći ugostitelja koji bi pričao o tome, nije lako.

Mika Belušić je nasljedio obiteljski restoran, uredno je prijavio svih šest zaposlenih.

Kaže da je čuo da neki ne prijavljuju zaposlenike, ali, to ne bi prijavio nadležnim institucijama: "Ma nije moje da se petljam u tuđi posao, svatko čisti ispred svog praga."

I upravo to je stav većine građana, prema najnovijem istraživanju više od pola radnika zna nekoga tko radi na crno.

"Ljudi imaju jako dobar stav prema sivoj ekonomiji i uglavnom smatraju da je siva ekonomija jedan mali grijeh kao što je prebrza vožnja, slijedom toga ne može se očekivat da će kazne biti jako učinkovite. Slijedom toga prema ovo zadnjem istraživanju, što je Ministarstvo radilo negdje oko 56% ispitanika kaže da je čulo od prijatelja ili znanaca da sudjeluju u sivoj ekonomiji, ali negdje oko 15 % njih priznaje da sudjeluje u sivoj ekonomiji", kaže Predrag Bejaković s Instututa za javne financije.

Zato kreće kampanja, dijelit će se letci, emitirati spotovi - pozivaju se građani da dojave ako su čuli za neprijavljeni rad. Cijena kampanje milijuna eura, većinom iz EU fondova.

"Ideja nam je u sljedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno, tim sredstvima se ojačala radna inspekcija a projekt završava s cijelom kampanjom", kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Nije na građanima nego na državi da dovede stvari u red, a ona to ne čini - smatraju u oporbi. Zato i je broj radnika na crno malo iznad prosjeka Europske Unije - ukupno 11% hrvatske radne snage je u sivoj zoni.

Na konstataciju i da se i tijekom SDP-ove vlade nije baš taj postotak smanjivao, Gordan Maras, bivši ministar poduzetništva i obrta odgovara:

"Vi sugerirate da bi ja trebao biti zadovoljan ukoliko nešto nije dobro? Pa je ne mogu biti zadovoljan. Što bi ga trebao pohvaliti i reći nemoj ništa raditi ako je prije bilo loše? Ne. Čovjek mora raditi svoj posao i ako me pitate da li je korak u pravom smjeru taj da ministar radi svoj posao, to je pitanje koje se podrazumijeva."

S radom na crno bore se i razvijenije ekonomije - pa su tako i Italija i Španjolska gore od Hrvatske po ukupnom postotku neprijavljenih radnika.

Tagovi: rad na crno, siva ekonomija, Marko Pavić, ugostiteljstvo, trgovina
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine
BDP
Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine

LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije lani je realno porastao za 2,4 posto u odnosu na 2018. godinu, a u zadnjem je tromjesečju rast iznosio 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Lovrinčević: Koronavirus donosi ogromne neizvjesnosti za hrvatsku ekonomiju
ANALITIČARI
Lovrinčević: Koronavirus donosi ogromne neizvjesnosti za hrvatsku ekonomiju
ZAGREB - Ono što se događa na svjetskim burzama "sasvim sigurno je zapravo panika" te se očekuje negativan utjecaj koji bi mogao možda već gurnuti dio europskih zemalja u drugom kvartalu prema recesiji.
Srbiju bi narednih godina godišnje moglo da napušta 1,3 odsto radnog stanovništva
PROCENE
Srbiju bi narednih godina godišnje moglo da napušta 1,3 odsto radnog stanovništva
BEOGRAD - Ova procena lako bi se, kako se navodi, mogla pokazati i kao konzervativna, jer se u mnogim zemljama EU najavljuje ubrzana liberalizacija zapošljavanja stručne radne snage iz zemalja van Unije.
Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je poraslo 2,9 posto.
Rast indeksa pouzdanja u siječnju
TREND
Rast indeksa pouzdanja u siječnju

ANALIZA - U siječnju je zabilježeno povećanje indeksa pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača u odnosu na mjesec prosinac, odnosno rast na mjesečnoj razini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE