GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB snizio procjenu gospodarskog rasta za 2019.

HNB snizio procjenu gospodarskog rasta za 2019.
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2019 / 18:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), održanoj u srijedu, središnja banka snizila je procjenu realnog gospodarskog rasta za ovu godinu na 3 posto, s ranije projiciranih 3,1 posto, a u bančinu priopćenju se kaže i da bi usporavanje rasta nekih važnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera moglo nepovoljno djelovati i na buduća gospodarska kretanja.

Kako se navodi u priopćenju sa Savjeta, prema dostupnim mjesečnim pokazateljima, tijekom trećeg tromjesečja 2019. ubrzao se rast BDP-a, pri čemu se industrijska proizvodnja blago povećala, za 0,2 posto, a realni promet u trgovini na malo za toliko smanjio u odnosu na prethodno tromjesečje.

Rast zaposlenosti usporio se, dok je broj nezaposlenih stagnirao u odnosu na drugo tromjesečje. Plaće su nastavile rasti sličnim intenzitetom kao u prethodnom tromjesečju, konstatira se dalje u priopćenju.

Usporavanju godišnje stope rasta potrošačkih cijena s 1,1 posto u srpnju na 0,8 posto u kolovozu najviše je pridonijelo smanjenje godišnje stope promjene cijena industrijskih proizvoda, poglavito odjeće i obuće, prerađenih prehrambenih proizvoda i energije. Saldo tekućeg i kapitalnog računa platne bilance, pak, u drugom se tromjesečju pogoršao zbog zamjetnog rasta manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom.

Već visoka kunska likvidnost domaćih kreditnih institucija nastavila se povećavati tijekom rujna, podržavajući i dalje povoljna kretanja uvjeta financiranja domaćih sektora. Ukupni plasmani ostvarili su rast od 3,7 posto na godišnjoj razini, pri čemu su plasmani nefinancijskim poduzećima zbog više jednokratnih učinaka tijekom proteklih godinu dana zabilježili pad od 1,9 posto, dok su plasmani stanovništvu u istom razdoblju porasli za 7 posto, navodi se.

Dug opće države bio je na kraju lipnja ove godine iznad razine koja je zabilježena krajem 2018. ponajprije zbog pretfinanciranja obveza po inozemnim vrijednosnim papirima koji dospijevaju u drugom dijelu godine, ističe se.

"Prema najnovijim kretanjima u projekcijama HNB-a neznatno je snižena ocjena realnoga gospodarskog rasta za 2019. godinu – na 3,0 posto s 3,1 posto – dok se u strukturi rasta očekuje snažniji rast domaće, a slabiji inozemne potražnje. Godišnja stopa inflacije u idućim bi mjesecima mogla fluktuirati oko 1 posto, a ocjena prosječne godišnje stope inflacije iznosi 0,9 posto u 2019., što je povećanje projekcije za 0,2 postotna boda", ističe se u priopćenju te dodaje da bi usporavanje rasta nekih važnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera moglo nepovoljno djelovati i na buduća gospodarska kretanja.

U takvim će uvjetima, poručuje HNB, monetarna politika zadržati ekspanzivan karakter održavajući pritom stabilnost nominalnog tečaja kune prema euru.

Ukupna izloženost sistemskim rizicima tijekom prve polovine 2019. ostala je nepromijenjena, na umjereno visokoj razini, a financijski sustav stabilan, ocjenjuje se.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatska ekonomija, Boris Vujčić
PROČITAJ I OVO
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
LONDON - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.
Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%
PROCJENE
Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%
ZAGREB – Unatoč značajnom padu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju tekuće godine (-15,1% na godišnjoj razini), pri čemu su njegove glavne sastavnice, izuzev javne potrošnje, zabilježile snažan pad, analitičari Erste banke zadržali su svoje ranije procjene te u 2020. godini očekuju pad BDP-a na razini od 9%.
Indeks ljudskog kapitala: Hrvatska bolja od prosjeka Europe
RANGIRANJA
Indeks ljudskog kapitala: Hrvatska bolja od prosjeka Europe

ZAGREB - Zemlje Europe i središnje Azije i dalje poboljšavaju svoje zdravstvo i obrazovanje, no suočene su sa zaprekama zbog Covida-19, navodi u četvrtak Svjetska banka u izvješću o Indeksu ljudskog kapitala u kojem svrstava Hrvatsku više od prosjeka za tu regiju i nešto više od zemalja visokih prihoda.

Platni promet u Crnoj Gori manji 300 miliona eura nego u avgustu 2019.
OŠTAR PAD
Platni promet u Crnoj Gori manji 300 miliona eura nego u avgustu 2019.
PODGORICA - Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u avgustu iznosila je 1,16 milijardi eura, podatak je Centralne banke (CBCG). To je 7,9 odsto manje nego u julu.
Dva dobra kineska podatka
OPORAVAK
Dva dobra kineska podatka
PEKING - Dva su kineska makroekonomska podataka danas poboljšala raspoloženje na svjetskim tržištima kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE