GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB snizio procjenu gospodarskog rasta za 2018. na 2,7%

HNB snizio procjenu gospodarskog rasta za 2018. na 2,7%
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2018 / 22:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u srijedu razmotrio je recentna gospodarska i novčana kretanja, kao i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u prvoj polovici ove godine, usvojio je Projekciju monetarne politike za razdoblje od 2018. do 2021. godine te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, priopćeno je večeras iz HNB-a.

Prema dostupnim mjesečnim pokazateljima realne gospodarske aktivnosti tijekom trećeg tromjesečja 2018. nastavio se rast realnog BDP-a, no sporijom dinamikom nego u prethodnom tromjesečju. Nešto slabijim intenzitetom nego u dosadašnjem dijelu godine nastavila su se i povoljna kretanja na tržištu rada. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u rujnu se smanjila na 1,4 posto.

Hrvatska narodna banka je nastavila provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, pri čemu se likvidnost domaćega financijskog sustava u rujnu zadržala na visokoj razini. Pritom je godišnji rast plasmana nefinancijskim poduzećima bio na razini iz prethodnog mjeseca, dok se kod stanovništva ubrzao. Višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u drugom se tromjesečju povećao na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju.

Prema gotovinskim podacima Ministarstva financija u drugom je tromjesečju 2018. ostvaren znatan višak proračuna opće države, te se dug opće države iskazan u postotku BDP-a nastavio smanjivati.

Uvažavajući najnovija kretanja, u projekcijama HNB-a neznatno je snižena ocjena realnog gospodarskog rasta za 2018. godinu (2,7 posto), uz pogoršanje njegove strukture. Naime, temeljem dobrih ostvarenja na tržištu rada povećan je očekivani rast osobne potrošnje, a smanjen ranije očekivani rast investicija te izvoza roba i usluga, dodaje se.

Daljnje jačanje protekcionističkih mjera i posljedično usporavanje rasta nekih važnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera moglo bi nepovoljno djelovati na buduća gospodarska kretanja. Uz to, u europodručju je ograničen prostor za korištenje protuciklične monetarne politike zbog iznimno niske razine kamatnih stopa, dok visoka razina javnog duga ograničava prostor za protucikličku fiskalnu politiku.

Rast realnog BDP-a Hrvatske i nadalje relativno zaostaje u usporedbi s novim članicama Europske unije, stoji u priopćenju HNB-a.

Izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima zadržava se na umjerenoj razini unatoč povoljnim makroekonomskim kretanjima zbog još uvijek visoke razine javnog i privatnog duga, a koji su u znatnoj mjeri podložni tečajnom i kamatnom riziku. Pritom bi se identificirani rizici mogli i ostvariti ukoliko dođe do značajnijeg pogoršanja uvjeta financiranja na međunarodnim tržištima. Na njega bi ponajviše mogli utjecati snažnije od očekivanog zaoštravanje monetarne politike u vodećim svjetskim gospodarstvima ili političke neizvjesnosti, posebice u svjetlu recentnih događanja u Italiji, dodaje se u priopćenju HNB-a.

Na ovoj sjednici Savjet HNB-a dao je suglasnost za imenovanje Murata Betonera predsjednikom uprave Kent bank d.d., Zagreb, kao i za imenovanje Petra Repušića predsjednikom uprave, a Luke Čulo članom uprave Partner banke d.d., Zagreb.

Usto, Savjet HNB-a donio je odluku o izdavanju te prodaji prigodnog srebrnog kovanog novca posvećenog 100. obljetnici završetka Prvog svjetskog rata. Ovaj srebrnjak nominalne vrijednosti 150 kuna bit će u prodaji od 31. listopada ove godine, navodi se u priopćenju HNB-a, koje potpisuje Dejana Rebernik, direktor Direkcija za odnose s javnošću.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE