GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporio

HNB: Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporio
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2018 / 18:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rast realnog BDP-a tijekom trećeg tromjesečja je usporio, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i prometu od trgovine na malo, a inflacija je u rujnu iznosila 1,4 posto, ističu u srijedu iz Hrvatske narodne banke.

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici razmotrio recentne gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2018. godine te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, navodi se u priopćenju.

"Tijekom trećeg tromjesečja 2018. usporio se rast realnog BDP-a, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i realnom prometu od trgovine na malo. Nešto slabijim intenzitetom nego u dosadašnjem dijelu godine nastavljena su povoljna kretanja na tržištu rada. Inflacija potrošačkih cijena se u rujnu snizila na 1,4 posto, s 2,1 posto u kolovozu, uglavnom pod utjecajem smanjenja godišnje stope rasta cijena energije. Uz to, usporila se i temeljna inflacija", ističu iz središnje banke.

HNB je nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku uz održavanje iznimno visoke razine likvidnosti domaćega financijskog tržišta. Pritom se ubrzao godišnji rast plasmana poduzećima, dok se godišnji rast plasmana stanovništvu tek neznatno usporio, navodi se u priopćenju.

"Neto inozemni dug se zamjetno smanjio tijekom srpnja i kolovoza, zahvaljujući sezonskom priljevu deviza od turizma i razduživanju središnje države. U drugom je tromjesečju ostvaren znatan višak proračuna opće države, a gotovinski podaci Ministarstva financija upućuju na povoljna kretanja i u trećem tromjesečju", naglašavaju iz središnje banke.

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici donio nekoliko odluka kojima se pravni okvir za rad nacionalne komponente sustava TARGET2 usklađuje s važećim smjernicama Europske središnje banke, vezano za izvršenje i namiru instant plaćanja.

Također, OTP banci Hrvatska d.d. Split odobreno je pružanje financijske usluge upravljanja imovinom klijenata i s time povezano savjetovanje.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb da se za članove uprave te banke imenuju Višnja Božinović, Liana Keserić i Ivan Žižić, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP, inflacija
PROČITAJ I OVO
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Anketa NBS: Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto
OČEKIVANJA
Anketa NBS: Privrednici očekuju da godinu završimo sa inflacijom od dva odsto
BEOGRAD - Privrednici očekuju, a to su očigledno uneli i u svoje godišnje planove, da 2021. godinu završimo sa inflacijom od oko dva odsto. Finansijski sektor, s druge strane, smatra da će u decembru 2021. godine inflacija u Srbiji iznositi 1,9 odsto.
Očekivanja investitora za njemačku ekonomiju poboljšana u siječnju
SIGNALI
Očekivanja investitora za njemačku ekonomiju poboljšana u siječnju
BERLIN - Očekivanja ulagača za njemačko gospodarstvo poboljšana su u siječnju a glavni su razlog optimistične prognoze za izvoz, izvijestio je u utorak ekonomski institut ZEW.
MMF-u treba više novca za pomoć u koronakrizi
POMOĆ
MMF-u treba više novca za pomoć u koronakrizi
WASHINGTON - Međunarordnom monetarnom fondu (MMF) treba više novca za pomoć zaduženim zemljama, poručila je njegova čelnica, upozorivši na vrlo neizvjesne globalne gospodarske izglede i sve dublji jaz između bogatih i siromašnih zemalja.
Prosječna zagrebačka neto plaća 7.761 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća 7.761 kunu
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za listopad prošle godine iznosila je 7.761 kunu, što je nominalno 2,5 posto više u odnosu na listopad 2019. godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE