GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporio

HNB: Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporio
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2018 / 18:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rast realnog BDP-a tijekom trećeg tromjesečja je usporio, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i prometu od trgovine na malo, a inflacija je u rujnu iznosila 1,4 posto, ističu u srijedu iz Hrvatske narodne banke.

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici razmotrio recentne gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2018. godine te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, navodi se u priopćenju.

"Tijekom trećeg tromjesečja 2018. usporio se rast realnog BDP-a, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i realnom prometu od trgovine na malo. Nešto slabijim intenzitetom nego u dosadašnjem dijelu godine nastavljena su povoljna kretanja na tržištu rada. Inflacija potrošačkih cijena se u rujnu snizila na 1,4 posto, s 2,1 posto u kolovozu, uglavnom pod utjecajem smanjenja godišnje stope rasta cijena energije. Uz to, usporila se i temeljna inflacija", ističu iz središnje banke.

HNB je nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku uz održavanje iznimno visoke razine likvidnosti domaćega financijskog tržišta. Pritom se ubrzao godišnji rast plasmana poduzećima, dok se godišnji rast plasmana stanovništvu tek neznatno usporio, navodi se u priopćenju.

"Neto inozemni dug se zamjetno smanjio tijekom srpnja i kolovoza, zahvaljujući sezonskom priljevu deviza od turizma i razduživanju središnje države. U drugom je tromjesečju ostvaren znatan višak proračuna opće države, a gotovinski podaci Ministarstva financija upućuju na povoljna kretanja i u trećem tromjesečju", naglašavaju iz središnje banke.

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici donio nekoliko odluka kojima se pravni okvir za rad nacionalne komponente sustava TARGET2 usklađuje s važećim smjernicama Europske središnje banke, vezano za izvršenje i namiru instant plaćanja.

Također, OTP banci Hrvatska d.d. Split odobreno je pružanje financijske usluge upravljanja imovinom klijenata i s time povezano savjetovanje.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb da se za članove uprave te banke imenuju Višnja Božinović, Liana Keserić i Ivan Žižić, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP, inflacija
PROČITAJ I OVO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
NPOO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
ZAGREB - Europska komisija zaprimila je hrvatski Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je zahvalio članovima Vlade i svima koji su sudjelovali u izradi tog dokumenta ključnog za strukturne reforme i ulaganja.
Skuplje gorivo najveći generator rasta inflacije
CIJENE
Skuplje gorivo najveći generator rasta inflacije
ZAGREB - Povećani pritisak na rast inflacije potvrđuje i najnovija službena statistika: u travnju su potrošačke cijene bile 0,7 posto veće nego u ožujku, a u godinu dana rasle su 2,1 posto, najviše od kolovoza 2018. godine.
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE