GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporio

HNB: Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporio
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2018 / 18:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rast realnog BDP-a tijekom trećeg tromjesečja je usporio, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i prometu od trgovine na malo, a inflacija je u rujnu iznosila 1,4 posto, ističu u srijedu iz Hrvatske narodne banke.

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici razmotrio recentne gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2018. godine te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, navodi se u priopćenju.

"Tijekom trećeg tromjesečja 2018. usporio se rast realnog BDP-a, na što upućuju podaci o industrijskoj proizvodnji i realnom prometu od trgovine na malo. Nešto slabijim intenzitetom nego u dosadašnjem dijelu godine nastavljena su povoljna kretanja na tržištu rada. Inflacija potrošačkih cijena se u rujnu snizila na 1,4 posto, s 2,1 posto u kolovozu, uglavnom pod utjecajem smanjenja godišnje stope rasta cijena energije. Uz to, usporila se i temeljna inflacija", ističu iz središnje banke.

HNB je nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku uz održavanje iznimno visoke razine likvidnosti domaćega financijskog tržišta. Pritom se ubrzao godišnji rast plasmana poduzećima, dok se godišnji rast plasmana stanovništvu tek neznatno usporio, navodi se u priopćenju.

"Neto inozemni dug se zamjetno smanjio tijekom srpnja i kolovoza, zahvaljujući sezonskom priljevu deviza od turizma i razduživanju središnje države. U drugom je tromjesečju ostvaren znatan višak proračuna opće države, a gotovinski podaci Ministarstva financija upućuju na povoljna kretanja i u trećem tromjesečju", naglašavaju iz središnje banke.

Savjet HNB-a je na današnjoj sjednici donio nekoliko odluka kojima se pravni okvir za rad nacionalne komponente sustava TARGET2 usklađuje s važećim smjernicama Europske središnje banke, vezano za izvršenje i namiru instant plaćanja.

Također, OTP banci Hrvatska d.d. Split odobreno je pružanje financijske usluge upravljanja imovinom klijenata i s time povezano savjetovanje.

Savjet HNB-a suglasio se s prijedlogom nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb da se za članove uprave te banke imenuju Višnja Božinović, Liana Keserić i Ivan Žižić, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP, inflacija
PROČITAJ I OVO
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
Morawiecki: Poljski BDP past će ove godine manje od 3,5 posto
PROCJENE
Morawiecki: Poljski BDP past će ove godine manje od 3,5 posto
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo pretrpjet će manje štete u krizi izazvanoj koronavirusom nego što se u početku očekivalo i ove će se godine smanjiti manje od 3,5 posto, rekao je u ponedjeljak premijer Mateusz Morawiecki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE