GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB prognozira blago usporavanje rasta BDP-a

HNB prognozira blago usporavanje rasta BDP-a
SREDIŠNJA BANKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2019 / 17:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u srijedu usvojio je Projekciju monetarne politike od 2019. do 2022. godine, a raspravljao je i o očekivanim gospodarskim kretanjima u 2019., u kojoj se očekuje blago usporavanje stope rasta realnog BDP-a u odnosu na prošlu godinu, priopćeno je iz HNB-a.

Savjet je također razmatrao recentna novčana i gospodarska kretanja te izvješće o stanju u bankovnom sustavu u 2018. godini i donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"Mjesečni pokazatelji gospodarske aktivnosti upućuju na rast realnog BDP-a početkom 2019., nakon stagnacije krajem prošle godine. Godišnja inflacija potrošačkih cijena ubrzala se s 0,2 posto u siječnju na 0,5 posto u veljači, a najveći doprinos tome dale su cijene energije", navodi se u priopćenju.

HNB je nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku i održavati iznimno visoku razinu likvidnosti domaćega financijskog tržišta. Pritom se blago ubrzao godišnji rast plasmana poduzećima i stanovništvu, čemu je posebice pridonijelo ubrzanje godišnjeg rasta gotovinskih nenamjenskih kredita, ističu iz središnje banke.

Navode i kako je u posljednjem tromjesečju 2018. godine zabilježeno pogoršanje salda tekućeg i kapitalnog računa platne bilance, uz porast neto inozemne zaduženosti domaćih sektora.

"Povoljna fiskalna ostvarenja tijekom 2018. donekle su krajem godine umanjena plaćanjima za jamstva izdana brodogradilištima, no čini se da bi na razini cijele godine ponovno mogao biti ostvaren višak proračuna opće države", procjenjuju u središnjoj banci.

Savjet HNB-a raspravljao je i o očekivanim gospodarskim kretanjima u 2019. godini.

"S obzirom na snižene očekivane stope rasta glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera očekuje se blago usporavanje stope rasta realnog BDP-a u odnosu na 2018. godinu. Pritom je projekcija rasta više izložena negativnim rizicima zbog usporavanja gospodarske dinamike u velikom broju zemalja", navodi se u priopćenju.

Iz HNB-a ističu i da kretanje cijena na početku godine pokazuje da je smanjenje poreza na određene proizvode (svježe meso, riba, jaja, voće, povrće, lijekovi koji se izdaju bez recepta i pelene) imalo nešto snažniji utjecaj na pad cijena nego što se očekivalo u prethodnoj projekciji. Stoga bi prosječna razina cijena u 2019. mogla biti niža od ranije očekivane, što bi moglo podržati rast domaće potrošnje, procjenjuju u HNB-u.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su bile 148.744 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini pad za 4,4 posto, a po prvi put u nešto više od godinu dana nezaposlenost je pala i na godišnjoj razini, i to za 6,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
RAČUNI
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 27 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
G7 bi u oporavak trebao uložiti 10.000 milijardi dolara
ENORMNO
G7 bi u oporavak trebao uložiti 10.000 milijardi dolara
NEW YORK - Članice skupine G7 trebale bi izdvojiti 10.000 milijardi dolara kako bi potaknule oporavak baziran na ulaganjima, čije će težište biti na cijepljenju protiv covida 19 i energetskoj tranziciji, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
Proizvođačke cijene industrije porasle za 5,8 posto
RAST
Proizvođačke cijene industrije porasle za 5,8 posto
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u travnju su na godišnjoj razini porasle za 5,8 posto, dok su u odnosu na ožujak manje za 0,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE