GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Nastavljen rast BDP-a; rat u Ukrajini i sankcije Rusiji s negativnim utjecajem

HNB: Nastavljen rast BDP-a; rat u Ukrajini i sankcije Rusiji s negativnim utjecajem
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 18:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rast realnog BDP-a nastavljen je i u prvom tromjesečju ove godine, no rat u Ukrajini i sankcije Rusiji negativno će utjecati na gospodarstvo, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

Kako se navodi u priopćenju, Savjet HNB-a je na 446. sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima, usvojio je Izvješće o međunarodnim pričuvama za 2021. te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Iz HNB-a podsjećaju kako se u posljednja tri mjeseca 2021. realna gospodarska aktivnost zadržala na razini iz prethodnog tromjesečja. Pritom se godišnja stopa rasta smanjila zbog postupnog iščezavanja učinka niske razine gospodarske aktivnosti u 2020. godini zbog izbijanja pandemije, ali je i nadalje bila vrlo visoka (9,7 posto).

"Iako dostupni mjesečni podaci upućuju na rast realnog BDP-a na tromjesečnoj i godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2022., na buduća kretanja negativno će djelovati izbijanje ratnog sukoba u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji", procjenjuju u središnjoj banci.

Ističu kako se na početku ove godine nastavio rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti.

"Istodobno, nastavile su rasti nominalne plaće, ali je njihova kupovna moć bila umanjena porastom potrošačkih cijena. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ubrzala se s 5,5 posto u prosincu na 5,7 posto u siječnju, a tome su najviše pridonijele više cijene prerađenih prehrambenih proizvoda, podsjećaju iz HNB-a.

Dodaju kako su slobodna novčana sredstva banaka dosegnula dosad najvišu zabilježenu razinu, dok su se troškovi financiranja poduzeća i stanovništva povećali.

Plasmani banaka ostali su gotovo nepromijenjeni u odnosu na mjesec prije, a njihova se godišnja stopa rasta, po podatcima HNB-a, usporila s 3,9 posto u prosincu prošle na 3,6 posto u siječnju ove godine.

"Takva kretanja ponajviše su odraz usporavanja rasta plasmana poduzećima (s 2,3 posto u prosincu na 1,6 posto u siječnju), a zamjetno manjim dijelom i stanovništvu (s 4,5 posto na 4,4 posto). Pritom je nastavljeno usporavanje rasta stambenih kredita uoči pokretanja novog kruga subvencioniranja, dok se rast gotovinskih nenamjenskih kredita ubrzao", ističu iz središnje banke.

Savjet HNB-a dao je Nadzornom odboru Banke Kovanica suglasnost da Nicola Ceccaroli obavlja funkciju predsjednika Uprave, kao i suglasnost za imenovanje Ivana Mužića članom uprave Banke Kovanica, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: hrvatski BDSP, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE