GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB nastavlja voditi ekspanzivnu monetarnu politiku

HNB nastavlja voditi ekspanzivnu monetarnu politiku
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2017 / 16:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U trećem tromjesečju ove godine nastavila su se povoljna gospodarska kretanja, a dostupni podaci upućuju na intenziviranje realnog rasta, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), u kojem se ističe da središnja banka nastavlja voditi ekspanzivnu monetarnu politiku.

Savjet HNB-a na sjednici u srijedu je razmotrio recentne gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2017. koja će biti upućena Hrvatskom saboru te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"U trećem tromjesečju 2017. nastavila su se povoljna gospodarska kretanja, a dostupni podaci upućuju na intenziviranje realnog rasta. Istovremeno, povoljna kretanja na tržištu rada su oslabila", ističu iz središnje banke u priopćenju.

Navode i kako su potrošačke cijene u rujnu porasle za 1,5 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, a najveći doprinos tome dao je sezonski rast cijena odjeće i obuće te cijena električne energije (zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije). Ukupna godišnja inflacija ubrzala se s 1,0 posto u kolovozu na 1,4 posto u rujnu, čemu su pridonijele sve glavne komponente indeksa potrošačkih cijena, a najviše cijene energije.

"HNB je nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, koja je od rujna podržana i uvođenjem mogućnosti upravljanja kolateralom putem skupa prihvatljive imovine za sve kreditne operacije HNB-a. Tijekom rujna nastavilo se jačanje kreditiranja stanovništva, posebice u domaćoj valuti, dok je rast plasmana poduzećima blago usporio na godišnjoj razini. Neto inozemni dug domaćih sektora se tijekom srpnja i kolovoza zamjetno smanjio, čemu je najviše pridonijelo daljnje poboljšanje inozemne pozicije kreditnih institucija. U drugom je tromjesečju ostvaren višak proračuna opće države, iako nešto niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a gotovinski podaci Ministarstva financija upućuju na povoljna kretanja i na početku trećeg tromjesečja", ističu iz središnje banke.

Savjet HNB-a donio je odluku o načinu određivanja i objave prodajnih cijena Hrvatske narodne banke za izdani prigodni zlatni i srebrni kovani novac i numizmatičke komplete. Odlukom je omogućeno da cijene svih izdanja prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca i numizmatičkih kompleta budu objavljene u okviru jednog dokumenta tj. cjenika koji donosi guverner HNB-a.

Savjet je odobrio i odluke nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima članova uprava - u Imex banci i u sljedećem mandatu predsjednik uprave bit će Denis Čivgin, a član uprave Hrvoje Glogolja, u OTP banci član uprave i dalje će biti Zorislav Vidović, dok u Veneto banci predsjednica uprave postaje Dajana Kobeščak, a članica uprave Kitica Mioč. Raiffeisen stambena štedionica dobila je suglasnost da se za predsjednika uprave imenuje Tomislav Matić, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta središnje banke .

Tagovi: Hrvatska narodna banka, ekspanzivna monetarna politika
PROČITAJ I OVO
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije
PRIJEDLOZI
IJF: Četiri mjere za borbu s ekonomskim posljedicama epidemije

ZAGREB - Prihvaćanje zdravstvenih i ekonomskih troškova epidemiološke krize; pomoć građanima u svladavanju iznenadnog financijskog šoka; pomoć poduzetnicima i obrtnicima da održe proizvodne kapacitete te poticanje domaće potražnje - mjere su koje predlaže Institut za javne financije (IJF) za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom.

Fitch: Kreditni rejting Srbije nepromenjen i uz koronavirus
REJTING
Fitch: Kreditni rejting Srbije nepromenjen i uz koronavirus
BEOGRAD - Uprkos krizi izazvanoj virusom korona, koja je pogodila sve svetske ekonomije, agencija "Fitch Ratings" potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.
MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju
RECESIJA
MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa gurnula je svjetsko gospodarstvo na silaznu putanju koja će zahtijevati ogromna sredstva za zemlje u razvoju, rekla je u petak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.
Kongres usvojio povijesni paket ekonomske pomoći
PAKET
Kongres usvojio povijesni paket ekonomske pomoći
WASHINGTON - Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkom gospodarstvu da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.
Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima
PREMIJER
Plenković: Gospodarske mjere uz dijalog sa sindikatima i poslodavcima
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronaviorusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE