GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB najavljuje strukturnu operaciju i kupnju državnih obveznica

HNB najavljuje strukturnu operaciju i kupnju državnih obveznica
SREDIŠNJA BANKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 17:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) procjenjuje da će rast BDP-a "vrlo vjerojatno znatno odstupiti od ranije predviđenog" zbog situacije s koronavirusom, a kako bi se ta krizna situacija s epidemijom lakše predbrodila, najavila je strukturnu operaciju za početak iduće godine te počela kupovati državne obveznice.

U namjeri da se krizna situacija izazvana epidemijom lakše prebrodi, HNB najavljuje održavanje strukturne operacije na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto, koja će se provesti u ponedjeljak, 16. ožujka. Također, HNB je počeo kupovati državne obveznice RH u cilju održavanja stabilnosti na tržištu državnih vrijednosnih papira, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a, koja je održana u petak.

"Zbog pogoršanja gospodarskih okolnosti zbog širenja koronavirusa, a uzimajući u obzir da su epidemijom pogođena vodeća gospodarstva EU-a, a posebno Italija koja je najvažniji hrvatski vanjskotrgovinski partner, kretanje realnog BDP-a u Hrvatskoj u 2020. godini vrlo će vjerojatno znatno odstupiti od ranije predviđenog. Slabljenje inozemne potražnje najviše bi se moglo odraziti na turističku djelatnost, koja u Hrvatskoj znatno pridonosi kumuliranju domaćeg proizvoda te na robni izvoz. U slučaju da se epidemija znatno proširi unutar granica Hrvatske, ekonomski će kratkoročno biti pogođene i druge djelatnosti, što će vrlo vjerojatno utjecati i na kretanje domaće potražnje", stoji u priopćenju HNB-a o danas održanoj sjednici Savjeta.

Zadnje HNB-ove procjene, iznesene sredinom lanjskog prosinca, za ovu godinu su predviđale hrvatski gospodarski rast od 2,8 posto.

Iz HNB-a napominju da je učinke epidemije izazvane koronavirusom u gospodarstvu u ovom trenutku teško pouzdano predvidjeti jer nije poznata ni brzina njezina širenja ni moguće trajanje, kao ni vrste i intenzitet mjera koje će vlade pogođenih zemalja primjenjivati pri njezinu suzbijanju.

Ističu da je ta neizvjesnost, kao i jačanje bojazni o nepovoljnim ishodima krajem veljače i u prvoj dekadi ožujka rezultirala iznimno visokom kolebljivošću na međunarodnim financijskim tržištima, a u Hrvatskoj i pojačanom potražnjom za devizama.

"Sve navedeno utjecalo je na deprecijaciju tečaja EUR/HRK. U takvim je uvjetima HNB prvi put nakon gotovo četiri i pol godine u razdoblju između 9. do 13. ožujka u tri navrata intervenirao prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, što je preduvjet ispunjavanja zakonskih ciljeva, odnosno čuvanja stabilnosti cijena i financijske stabilnosti. Ukupna prodaja deviza u spomenute tri intervencije iznosila je 1,21 milijarde eura", kažu u HNB-u.

Iz središnje banke navode i da je godišnja stopa rasta BDP-a u posljednja tri mjeseca 2019. usporila na 2,5 posto, čime je u cijeloj kalendarskoj godini ostvaren rast realne aktivnosti od 2,9 posto. Početak 2020. godine obilježio je daljnji rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, iako blažeg intenziteta, dok se rast plaća ubrzao, kažu.

Nadalje, godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u siječnju ove godine porasla je na dva posto, s 1,4 posto u prosincu 2019., a najveći doprinos tome dali su neprerađeni prehrambeni proizvodi i farmaceutski proizvodi, što je, napominju iz HNB-a, dijelom posljedica učinka baznog razdoblja zbog prošlogodišnjeg smanjenja stope PDV-a, kao i naftni derivati.

Godišnji je rast plasmana banaka u siječnju pak ubrzao na 4,3 posto, čemu je pridonio godišnji porast plasmana poduzećima, dok je rast kredita stanovništvu stagnirao.

Prema mjesečnim podacima Ministarstva financija, na razini cijele 2019. godine ostvaren je višak salda središnje države od 0,9 posto BDP-a, izvijestili su iz HNB-.a

Iz HNB-a najavljuju i da će, nastavno na stajalište Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) od 12. ožujka, sljedeći tjedan objaviti svoja supervizorska očekivanja, a osobito glede preporučene fleksibilnosti u primjeni EBA-ine smjernice za upravljanje lošim i nenaplativim izloženostima, kao i relevantnim strategijama upravljanja kreditnim rizikom u ovom trenutku.

"HNB pozorno prati razvoj događaja te će u slučaju potrebe i nadalje pravodobno reagirati mjerama iz djelokruga svojih zakonskih nadležnosti koje mogu pridonijeti da se kriza prevlada", poručuju.

Savjet HNB-a se suglasio i s prijedlogom Banke Kovanica da Nicola Ceccaroli bude predsjednik Uprave, a Ivan Mužić član Uprave te banke, kao i s prijedlogom Zagrebačke banke da Romeo Collina bude predsjednik Uprave te banke, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, tečaj kune, strukturne operacije, devizna intervencija, hrvatski BDP, hrvatske obveznice,
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prva tri mjeseca porastao 9,5 posto, a uvoz 2,1 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prva tri mjeseca porastao 9,5 posto, a uvoz 2,1 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 30 milijardi kuna, što je 9,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je uvoz porastao za 2,1 posto, na 46,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Njemački izvoz u ožujku na korak od pretpandemijske razine
IZVOZ
Njemački izvoz u ožujku na korak od pretpandemijske razine
BERLIN - Njemački izvoz ponovo je porastao u ožujku, približivši se pretpandemijskoj razini nakon gotovo godinu dana rasta, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.
Kineska trgovinska razmjena poskočila u travnju
RAST
Kineska trgovinska razmjena poskočila u travnju
PEKING - Kineska trgovinska razmjena porasla je u travnju 37 posto na godišnjoj razini, pokazali su u petak podaci carinske uprave, odražavajući uzlet domaće i inozemne potražnje, ali i teške posljedice pandemije u 2020. godini.
Čačić: Zabrana rada nedjeljom je jako dobra
POTPORA
Čačić: Zabrana rada nedjeljom je jako dobra
VARAŽDIN - Narodna stranka - Reformisti podržat će vladin prijedlog Zakona o trgovini kojim se regulira rad nedjeljom jer je jako dobar, rekao je u petak u Varaždinu predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić.
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
STAVOVI
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE