GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB konstruirao novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti

HNB konstruirao novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 16:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je u petak da je u središnjoj banci konstruiran novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti (TEA), koji se pokazao korisnim u svrhu praćenja promjena u realnoj aktivnosti na tjednoj razini, kao i u kontekstu potrebe za češćom procjenom tekuće stope promjene BDP-a.

U novom HNBlogu "Praćenje BDP-a tijekom pandemije" autori Davor Kunovac, direktor Direkcije za modeliranje u Sektoru istraživanja HNB-a, Karlo Kotarac, savjetnik u Direkciji za modeliranje, i Lucija Fioretti, pripravnica u Direkciji za modeliranje, objašnjavaju taj novi kompozitni Tjedni indikator ekonomske aktivnosti za Hrvatsku, konstruiran na temelju dinamike osam tjednih i četiriju mjesečnih indikatora.

Tjedni su indikatori fiskalizacija (u djelatnostima G - trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala i I - pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane), broj kamiona na granici (ulaz i izlaz), broj stranaca na granici (ulaz), koncentracija dušikova oksida u četri grada, potrošnja električne energije i Google Trends podaci (putovanja, zbivanja), dok su mjesečni indikatori - industrijska proizvodnja, relana trgovina na malo, Economic sentiment indicator za Hrvatsku (koji objavljuje Eurostat) te podaci o broju osiguranika HZMO-a.

Kako ističu autori, od niza testiranih serija podataka "najkorisnijima su se pritom pokazali podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, podaci o pretragama pojedinih ključnih riječi s pomoću Googlea, potrošnji električne energije i zagađenosti zraka dušikovim dioksidom (NO2) te podaci MUP-a o prometu na graničnim prijelazima".

"Indikator TEA pokazuje da je ekonomska aktivnost u 2020. dosegnula dno već sredinom travnja, gotovo odmah nakon izbijanja pandemije i uvođenja epidemioloških mjera, pri čemu najviša procijenjena stopa pada na tjednoj razini premašuje 20 posto. Nakon toga počinje oporavak gospodarske aktivnosti, koji je u prvo vrijeme vrlo brz pa je do konca drugog tromjesečja ekonomska aktivnost već nadoknadila polovicu inicijalnoga gubitka. Usporavanje tempa oporavka u trećem i četvrtom tromjesečju zadržalo je ekonomsku aktivnost krajem 2020. godine na razini koja je otprilike za sedam posto niža od istog razdoblja 2019. godine", navode autori HNBloga.

Ističu i kako novi tjedni indikator upućuje na nastavak sličnih kretanja i u 2021. i postupan oporavak ekonomske aktivnosti s približavanjem kraja veljače, do kada postoje dostupni podaci.

"Po dolasku podataka za ožujak očekujemo da će se taj oporavak ubrzati zbog popuštanja restrikcija vezanih uz određene uslužne djelatnosti, a godišnju stopu rasta pogurat će i 'bazni učinak' vezan uz početak pandemije i pad svih relevantnih pokazatelja u ožujku 2020. godine. Sve ovo ide u prilog očekivanjima povoljnijih kretanja gospodarske aktivnosti na godišnjoj razini u ožujku, što bi, naposljetku, moglo rezultirati manjim padom BDP-a u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na pad zabilježen u posljednjem tromjesečju prethodne godine", zaključuju Kunovac, Kotarac i Fioretti.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, indikator tjedne ekonomske aktivnosti, Davor Kunovac, Karlo Kotarac, Lucija Fioretti, fiskalizacija, broj kamiona na granici, Google Trends
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE