GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB konstruirao novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti

HNB konstruirao novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 16:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je u petak da je u središnjoj banci konstruiran novi indikator tjedne ekonomske aktivnosti (TEA), koji se pokazao korisnim u svrhu praćenja promjena u realnoj aktivnosti na tjednoj razini, kao i u kontekstu potrebe za češćom procjenom tekuće stope promjene BDP-a.

U novom HNBlogu "Praćenje BDP-a tijekom pandemije" autori Davor Kunovac, direktor Direkcije za modeliranje u Sektoru istraživanja HNB-a, Karlo Kotarac, savjetnik u Direkciji za modeliranje, i Lucija Fioretti, pripravnica u Direkciji za modeliranje, objašnjavaju taj novi kompozitni Tjedni indikator ekonomske aktivnosti za Hrvatsku, konstruiran na temelju dinamike osam tjednih i četiriju mjesečnih indikatora.

Tjedni su indikatori fiskalizacija (u djelatnostima G - trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala i I - pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane), broj kamiona na granici (ulaz i izlaz), broj stranaca na granici (ulaz), koncentracija dušikova oksida u četri grada, potrošnja električne energije i Google Trends podaci (putovanja, zbivanja), dok su mjesečni indikatori - industrijska proizvodnja, relana trgovina na malo, Economic sentiment indicator za Hrvatsku (koji objavljuje Eurostat) te podaci o broju osiguranika HZMO-a.

Kako ističu autori, od niza testiranih serija podataka "najkorisnijima su se pritom pokazali podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, podaci o pretragama pojedinih ključnih riječi s pomoću Googlea, potrošnji električne energije i zagađenosti zraka dušikovim dioksidom (NO2) te podaci MUP-a o prometu na graničnim prijelazima".

"Indikator TEA pokazuje da je ekonomska aktivnost u 2020. dosegnula dno već sredinom travnja, gotovo odmah nakon izbijanja pandemije i uvođenja epidemioloških mjera, pri čemu najviša procijenjena stopa pada na tjednoj razini premašuje 20 posto. Nakon toga počinje oporavak gospodarske aktivnosti, koji je u prvo vrijeme vrlo brz pa je do konca drugog tromjesečja ekonomska aktivnost već nadoknadila polovicu inicijalnoga gubitka. Usporavanje tempa oporavka u trećem i četvrtom tromjesečju zadržalo je ekonomsku aktivnost krajem 2020. godine na razini koja je otprilike za sedam posto niža od istog razdoblja 2019. godine", navode autori HNBloga.

Ističu i kako novi tjedni indikator upućuje na nastavak sličnih kretanja i u 2021. i postupan oporavak ekonomske aktivnosti s približavanjem kraja veljače, do kada postoje dostupni podaci.

"Po dolasku podataka za ožujak očekujemo da će se taj oporavak ubrzati zbog popuštanja restrikcija vezanih uz određene uslužne djelatnosti, a godišnju stopu rasta pogurat će i 'bazni učinak' vezan uz početak pandemije i pad svih relevantnih pokazatelja u ožujku 2020. godine. Sve ovo ide u prilog očekivanjima povoljnijih kretanja gospodarske aktivnosti na godišnjoj razini u ožujku, što bi, naposljetku, moglo rezultirati manjim padom BDP-a u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na pad zabilježen u posljednjem tromjesečju prethodne godine", zaključuju Kunovac, Kotarac i Fioretti.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, indikator tjedne ekonomske aktivnosti, Davor Kunovac, Karlo Kotarac, Lucija Fioretti, fiskalizacija, broj kamiona na granici, Google Trends
PROČITAJ I OVO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
POTRAŽNJA
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
BERLIN - Snažna domaća potražnja za robom široke potrošnje potaknula je skok njemačkih industrijskih narudžbi u ožujku, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ANALIZA - U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%).
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
UBRZANJE
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju, potaknuto rastom aktivnosti u uslužnom sektoru nakon sedam mjeseci pada koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE