GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Financijska imovina kućanstava premašila 545 milijardi kuna

HNB: Financijska imovina kućanstava premašila 545 milijardi kuna
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupna financijska imovina hrvatskih građana na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosila je 545,3 milijarde kuna, što je za 42 milijarde ili 8,4 posto više nego godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

U odnosu na kraj prošle godine, pak, ukupna financijska imovina kućanstava uvećana je u prvom tromjesečju za 2 posto.

Depoziti i dalje dominiraju u financijskoj imovini kućanstava. Po podacima HNB-a, depoziti i valute premašili su 271 milijardu kuna,
te su činili gotovo 50 posto financijske imovine hrvatskih kućanstava. Slijede ulaganja u osiguranja i mirovine, čija vrijednost premašuje 152 milijarde kuna te u vlasnički kapital, dionice i investicijske fondove, nešto više od 100 milijardi kuna.

U tom razdoblju porasle su, iako puno blaže od imovine, i financijske obveze kućanstava. Na kraju ožujka, naime, njihove financijske obveze su iznosile su 153 milijarde kuna, što je za 3,8 milijardi ili 2,5 posto više nego krajem ožujka 2020. godine. U odnosu na kraj godine, pak, bile su veće za 1,7 posto.

Najveći dio financijskih obveza kućanstava odnosi se na kredite, koji su dosegnuli ukupno 143,76 milijardi kuna, što je 2,4 milijarde ili 1,7 posto više nego krajem ožujka 2020.

Takva kretanja imovine i obveza rezultirala su povećanjem financijske neto-vrijednosti sektora kućanstava za 38,5 milijardi ili za gotovo 11 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani, na 392 milijardi kuna krajem ožujka ove godine, podaci su HNB-a.

U odnosu na kraj prošle godine to je za 2,4 posto više, čime se nastavio trend postupnog, ali postojanog povećanja financijske neto-vrijednosti sektora kućanstva.

Tagovi: financijska imovina kućanstava, bogatstvo, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
INFLACIJA
Powell promijenio mišljenje o inflaciji
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u izvješću Odboru za bankarstvo Senata o odgovoru Fed-a na krizu zbog pandemije covida-19 da bi inflatorni pritisci mogli trajati duže nego što se prvotno predviđalo.
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
TREND
Očekivanja njemačkih potrošača na najvišoj razini od početka pandemije
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača na pragu listopada dosegnula su najvišu razinu od početka pandemije covida 19, pokazali su u utorak rezultati istraživanja agencije za istraživanje tržišta GfK.
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
UPLATA
Vlada: Uplata predujma od 818,4 milijuna eura najveća dosad u državni proračun
ZAGREB - Europska komisija isplatila je predujam Hrvatskoj iz Mehanizma oporavka i otpornosti od 818,4 milijuna eura odnosno 6,14 milijardi kuna, što je najveća pojedinačna uplata EU-ovih sredstava u državni proračun od kad je Hrvatska članica Europske unije.
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije porastao 17,8 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan je promet industrije u srpnju bio za 17,8 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na lipanj pao za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
STANJE
Bundesbank: Nova njemačka vlada naslijedit će solidnu ekonomiju
BERLIN - Nova njemačka vlada naslijedit će gospodarstvo koje posljednjih mjeseci bilježi ubrzani rast aktivnosti, pokazalo je u ponedjeljak izvješće središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE