GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK od nove Vlade očekuje kontinuitet gospodarskih i financijskih politika

HGK od nove Vlade očekuje kontinuitet gospodarskih i financijskih politika
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2020 / 12:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gospodarstvenici od nove Vlade očekuju kontinuitet gospodarskih i financijskih politika, daljnje olakšavanje uvjeta poslovanja, smanjenje poreznog opterećenja poslovanja i rada i daljnje uklanjanje birokratskih prepreka poslovanju, kazao je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović.

"Očekujem kontinuitet vrlo učinkovite i kvalitetne prakse mjera i aktivnosti koje su provođene posljednjih mjeseci za vrijeme trenutne krize, kao i kontinuitet gospodarskih i financijskih politika koje su nas dovele do stabilne financijske pozicije i pred ulaz u euro zonu", istaknuo je Burilović.

Najavljene nove mjere borbe protiv mogućih ekonomskih šokova, posebice u vidu skraćenog radnog tjedna, kako navodi, predstavljaju odličan temelj za očuvanje našeg gospodarstva s posebnim naglaskom na potrebu očuvanja likvidnosti cijelog sustava.

Burilović vjeruje da se mogu očekivati daljnja olakšavanja uvjeta poslovanja, smanjenje poreznog opterećenja poslovanja i rada i daljnje uklanjanje birokratskih prepreka poslovanju.

Također, smatra ključnim i vjeruje kako postoje kapaciteti i kompetencije za ciljano i kvalitetno programiranje korištenja sredstava EU-a u idućim godinama.

Najavljena su nam velika sredstva, na čemu je potrebno posebno čestitati svima koji su za to zaslužni, te koncentracija na privatni sektor i na razvoj temeljen na digitalnim i zelenim ekonomijama, kazao je.

"To je mogućnost koju moramo iskoristiti kako bi ne samo spasili postojeće tvrtke od propasti, već ih gurnuli i nekoliko koraka naprijed u tehnološkom razvoju. Na taj način bismo potaknuli razvoj znanja, kompetencija i konkurentnosti ne samo naših tvrtki nego i cijelog društva", ističe Burilović u komentaru.

Nužnim smatra usku suradnju sustava i institucija s privatnim sektorom u programiranju i planiranje korištenja tih EU sredstava kako bi se ona iskoristila na najučinkovitiji mogući način.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, Andrej Plenković, Luka Burilović
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE