GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Heger: Slovačkoj ekonomiji prijeti kolaps

Heger: Slovačkoj ekonomiji prijeti kolaps
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Snažan rast troškova struje doveo je slovačko gospodarstvo u opasnost od "kolapsa", izjavio je premijer Eduard Heger u razgovoru za Financial Times, poručivši da će Slovačka, ako ne dobije pomoć, zadržati struju za domaća poduzeća i građane.

Skok cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu "ubit" će gospodarstvo ako Slovačka ne dobije milijarde eura pomoći iz Bruxellesa, rekao je premijer u intervjuu za FT.

Slovačka proizvodi puno struje, većinom u nuklearnim i hidroelektranama, ali njezin najveći proizvođač prodao je početkom godine višak trgovcima koji sada tu struju u terminskim ugovorima preprodaju Slovačkoj po tržišnim cijenama, višim i do pet puta, piše FT.

„Slovaci kupuju za 500 eura ono što su prodali za 100 eura”, rekao je Heger za FT, dodajući da zato plan Europske komisije o oporezivanju ekstraprotifa proizvođača struje neće funkcionirati u Slovačkoj.

"Ako hoćemo porez na ekstraprofit, moramo ga uvesti na europskoj razini", poručio je slovački premijer.

Prihod od europskog poreza trebao bi biti ravnomjerno raspoređen među svim članicama EU-a, što bi Slovačkoj donijelo oko 1,5 milijardi eura, procjenjuje.

Smatra i da bi Bruxelles trebao oslobodit pet milijardi eura nekorištenih sredstava iz fondova za regionalni razvoj za smanjenje energetskih računa u poduzećima.

„U suprotnom slovačke će se kompanije zatvoriti i zapravo bi moglo doći do urušavanja cijelog gospodarstva”, kazao je Heger.

Ako Bruxelles ne pritekne u pomoć, „onda ćemo morati zadržati struju za naše kompanije i kućanstva kako ne bi propali. Ne želimo to, ali ako ne bude druge pomoći, bit ćemo gurnuti prema tom rješenju”, kazao je slovački premijer.

Pozvao je Bruxelles da proširi porez na ekstraprofit i na posrednike, odnosno trgovce energijom, koji također zarađuju na visokim cijenama.

„Moramo uključiti trgovce zato što moramo shvatiti da su trgovci vlasnici ugovora (o opskrbi energijom)”, naglasio je.

Tagovi: Slovačka, slovačka ekonomija, Eduard Heger
PROČITAJ I OVO
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
RAST
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
ZAGREB - Gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je u trećem tromjesečju nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene europskog statističkog ureda, a u Hrvatskoj rast je na godišnjoj razini bio znatno snažniji od europskog prosjeka.
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
STRATEŠKI
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom
PRITISCI
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom

PEKING - Kineski izvoz i uvoz u studenome su pali najviše od 2020. godine budući da stroga covid ograničenja još remete opskrbne lance i potrošnju, dodatno prigušujući izglede za rast azijskog diva u okruženju prijeteće globalne recesije.

NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
OČEKIVANJA
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
BEOGRAD – Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković iznela je danas na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište i da se naredne godine može očekivati njeno snižavanje.
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
BERLIN - Njemačka industrija je u listopadu, nakon dva mjeseca recesije, ponovno zabilježila rast narudžbi, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE