GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 16:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.

Ta mogućnost nam je, kako kaže, data kao izraz dobrih prijateljskih odnosa i implicira određene pogodnosti za našu zemlju.

Hanić je za Tanjug izjavio da su Srbiji u poslednjih desetak godina iz Rusije odobreni krediti u vrednosti od oko milijardu dolara.

„Reč je o kreditima za izgradnju i rekonstrukciju železnice, od kojih je prvi veoma visok i iznosi 800 miliona dolara a drugi vredi oko 200 miliona dolara. Značajno je to da, iako je ugovarano u odnosu na tržišne uslove, redovna kamatna stopa je ugovorena u iznosu od 4,0 odsto, a u slučaju kašnjenja, to treba naglasiti i to je ključno, ugovorena je stopa od 6,1 odsto, tako da cena postaje veća za preko 50 odsto“, naglasio je Hanić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na teškoće koje su nastale u međunarodnom platnom prometu, posebno oko plaćanja u dolarima zbog zbivanja u Ukrajini, veoma je važno što je Srbiji data mogućnost da kredite plaća u rubljama i da nema zastoja, odnosno da ne moramo plaćati tako visoke zatezne kamate

„U tom smislu očekujem da će naša država prihvatiti ponudu ruske strane i da ćemo prihvatiti aranžman da naše kreditne obaveze, koje su preuzete zbog finansiranja izgradnje i rekonstrukcije železnica u Srbiji, vraćamo u određenom ugovorenom ritmu, bez dodatnih troškova servisiranja kredita“, ističe sagovornik Tanjuga.

Na pitanje da li je neophodno da se potpisuje još neki dokument između dvaju država, Hanić kaže da se prema dostupnim informacijama može zaključiti da postoji određena preliminarna saglasnost i da je pripremljen protokol između ruske i naše vlade, te da on očekuje da će to uskoro biti i potpisano.

Ruski premijer Mihail Mišustin odobrio je Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama i kako je objavljeno na zvaničnom portalu pravnih informacija a pre par dana prenele RIA novosti, naložio potpisivanje međuvladinog sporazuma u vezi sa odobrenjem da Srbija otplati kredite u rubljama.

„Odobriti Nacrt protokola između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije u skladu sa rusko-srpskim međuvladinim sporazumima o dodeli Vladi Srbije državnog izvoznog kredita, državnog finansijskog zajma… Sva plaćanja u skladu sa ugovorima srpska strana vrši u korist ruske strane u ruskim rubljama“, navedeno je u dokumentu.

Tagovi: otplata ruskog kredita u rubljama, Beogradska bankarska akademija, Hasan Hanić
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE