GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Habeckov plan: Njemačka treba biti što manje ekonomski ovisna o Kini

Habeckov plan: Njemačka treba biti što manje ekonomski ovisna o Kini
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2022 / 21:04
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački ministar za gospodarstvo i zaštitu klime Robert Habeck govori tijekom izjave za medije o procesu revizije ulaganja u planiranu prodaju proizvodnje čipova tvrtke Elmos iz Dortmunda kineskim tvrtkama.

Njemačka vlada planira usmjeriti više njemačkih stranih ulaganja na tržišta izvan Kine kako bi smanjila ovisnost o drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Nakon prijedloga ministra gospodarstva Roberta Habecka, vladajuća koalicija pod kancelarom Olafom Scholzom pristala je revidirati mehanizam takozvanih investicijskih jamstava, prema ministarskim izvorima.

Državna jamstva za ulaganja omogućuju njemačkim tvrtkama da osiguraju svoja ulaganja u zemljama u nastajanju i zemljama u razvoju od političkih rizika, poput izvlaštenja ili ograničenja kapitala i prijenosa.

Vijest dolazi nakon što Habeck u petak treba otputovati u Singapur kako bi prisustvovao njemačkoj poslovnoj konferenciji.

Azijsko-pacifička konferencija njemačke industrije od 13. do 14. studenog usredotočit će se na to kako proširiti opskrbne rute. Njemačka ovisnost o ruskom fosilnom gorivu pokrenula je široku raspravu o smanjenju ekonomske ovisnosti o Kini.

Scholz također treba prisustvovati, putuje u Singapur iz Vijetnama, prije nego što odleti na summit G20 na Baliju.

Revizija mehanizma omogućila bi veću podršku njemačkim poduzećima u otvaranju novih tržišta u budućnosti i stvorila poticaj za diverzifikaciju. Njemačke tvrtke dobile bi još "učinkovitiju" pomoć za provedbu projekata u zemljama koje do sada nisu bile u središtu gospodarske aktivnosti - ali koje nude veliki potencijal, tvrde izvori.

Osim toga, otežala bi se preuzimanja njemačkih tvrtki u ključnim tehnologijama od strane primjerice kineskih investitora. Uvjeti pokrića bili bi pooštreni u zemljama u kojima postoji "pretjerana koncentracija" obuhvaćenih projekata, a godišnja naknada za nova jamstva mogla bi se povećati.

Fotografija: Michael Kappeler/dpa

Tagovi: Robert Habeck, Njemačka, njemačka ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE