GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grijani duhan: Marićev prijedlog rasta trošarina nezabilježen u poreznoj praksi

Grijani duhan: Marićev prijedlog rasta trošarina nezabilježen u poreznoj praksi
TROŠARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2021 / 09:09
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ako Vlada usvoji prijedlog ministra financija Zdravka Marića o novim, višim trošarinama na duhanske proizvode, cigarete bi mogle poskupjeti 7,5 posto, a grijani duhan čak 75 posto, potvrđeno nam je u jednoj od domaćih tvrtki iz duhanskog biznisa.

To bi, po gruboj računici, značilo da će kutija cigareta koja sada stoji 28 kuna po novom koštati 30 kuna.

- Dosad su proizvođači duhana povećanje poreznog tereta države uvijek prebacivali na potrošače, tako će biti i sada, ali o razmjerima poskupljenja rano je govoriti - kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz duhanske industrije koji nam je ponudio svoj komentar pod uvjetom da ne spominjemo njegovo ime i prezime jer i njegov poslodavac, upozorio je, tek treba proučiti Marićev prijedlog i efekte tog prijedloga na cijene.

No, dodao je, ono što već sada upada u oči je poskupljenje trošarine na grijani duhan s dosadašnjih 800 na 1400 kuna za kilogram.

- Budući da je prošle godine trošarina na grijani duhan povišena sa 600 na 800 kuna za kilogram, novo poskupljenje koje Ministarstvo financija predlaže predstavlja rast porezne presije na tu vrstu proizvoda od 130 posto u samo godinu dana, što je nezabilježen slučaj u poreznoj praksi, ne samo kod nas nego i šire - komentira naš sugovornik.

Da takav porezni udar bude zagonetniji, grijani duhan, kako doznajemo, zauzima jedva pet posto potrošnje duhanskih proizvoda u Hrvatskoj. Ubrzani rast trošarina na grijani duhan nedvojbeno je posljedica činjenice da je riječ o novijem proizvodu koji se, uz to, znatno slabije oporezuje od cigareta zbog manje štete za zdravlje od cigareta. Naš izvor kaže kako spomenuti Marićev prijedlog visinom poreznog opterećenja iskače iz uobičajene prakse oporezivanja grijanog duhana u Europskoj uniji.

- Za izmjenu sustava trošarina uvijek postoje samo dva razloga, povećanje prihoda države i(ili) zaštita zdravlja. U slučaju grijanog duhana, očito je, nijedan od ta dva razloga nije u igri jer je, primjerice, očekivani fiskalni učinak zanemariv - dodaje naš sugovornik.

Nije tajna da je British American Tobacco uvjetovao državi zadržavanje proizvodnje cigareta u Rovinju i daljnjeg otkupa duhanskih proizvoda u Podravini i Slavoniji promjenom našeg sustava trošarina. Iz tog podatka, kao i iz činjenice da je u postupku donošenje nove direktive Europske unije o oporezivanju duhanskih proizvoda, valja tražiti razloge ovakvom prijedlogu ministra Marića.

Najvažnije stavke u svakoj uredbi o trošarinama na cigarete su iznosi specifične i minimalne trošarine na 1000 komada cigareta, a one bi, ako Vlada prihvati ovaj prijedlog, trebale iznositi 400, odnosno 880 kuna. U oba slučaja riječ je o povećanju od 7,5 posto u odnosu na sadašnje zakonsko rješenje. Slično povećanje trošarina predlaže se i za rezani duhan i cigarilose. Nove trošarine trebale bi stupiti na snagu 1. ožujka.

Tagovi: trošarine na duhanske proizvode, trošarine na grijani duhan, grijani duhan, Zdravko Marić, Tvornica duhana Rovinj, British American Tobacco
PROČITAJ I OVO
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a
SPORAZUM
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON - Ministar financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u srijedu su u Washingtonu potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Umar: Slovenija se presporo razvija
OCJENE
Umar: Slovenija se presporo razvija
LJUBLJANA - U pogledu produktivnosti i većine njezinih ključnih čimbenika, Slovenija postupno napreduje, no u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i kružno gospodarstvo razvija se presporo, s previše površnih procesa modernizacije, napominje Umar u izvješćU.
Njemačka industrijska proizvodnja nadmašila očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Njemačka industrijska proizvodnja nadmašila očekivanja

BERLIN - Unatoč energetskoj krizi, rastu cijena i problemima s opskrbom, njemačka industrijska proizvodnja u listopadu je ostala relativno stabilna i premašila je očekivanja stručnjaka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE