GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka najavljuje još 2,5 milijardi eura za gospodarstvo

Grčka najavljuje još 2,5 milijardi eura za gospodarstvo
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 22:53
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Grčka je u četvrtak priopćila da će uložiti dodatnih 2,5 milijardI eura u gospodarstvo kako bi ga zaštitila od utjecaja pandemije koronavirusa, nastojeći istodobno ublažiti pritisak na preopterećeni sustav zdravstvene skrbi.

Ukupni iznos potpora kompanijama i radnicima bit će povećan s prvotno planiranih 7,5 milijardi na 11,6 milijardi eura, objavio je premijer Kyriakos Mitsotakis.

Odluka se po njegovim riječima vremenski poklopila s "titanskim naporima" vlade da podupre sustav zdravstvene skrbi, a osigurat će nesmetan prijelaz u postpandemijsko razdoblje.

Mjere uključuju opraštanje do polovine iznosa državnih zajmova poduzećima i produljenje rokova otplate na 60 rata i većinom predstavljaju produljenje dosadašnjih oblika potpore.

Vlada je najavila i da će tijekom osam mjeseci subvencionirati do 90 posto mjesečnih rata kredita kompanija i osigurati im bespovratnu pomoć za dio fiksnih troškova kao što su najam poslovnog prostora i računi za energiju i telekomunikacije.

U svibnju najavljeno je otvaranje granica za turiste kako bi se oživio sektor na koji otpada petina grčkog BDP-a.

Grčka se još nije potpuno oporavila od 10-godišnje dužničke krize kada ju je zatekla pandemija. Vlada nastoji suzbiti širenje virusa i ublažiti pritisak na gospodarstvo, ukidajući i ponovo uvodeći ograničenja, kao i vlasti u većini drugih europskih zemalja.

Unatoč ubrzanom procjepljivanju građana i nedavnom pooštravanju mjera blokade, broj zaraženih i dalje raste. U srijedu vlada je izvijestila o nova 2.633 slučaja zaraze i 43 smrtna slučaja.

Tagovi: Grčka, grčka ekonomija, Kyriakos Mitsotakis
PROČITAJ I OVO
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE