GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grbavac: Građani Hrvatske trebaju udvostručiti izdvajanja za mirovinu

Grbavac: Građani Hrvatske trebaju udvostručiti izdvajanja za mirovinu
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2018 / 08:50
Autor: SEEbiz / Reuters / Lider
ZAGREB - Hrvatska vlada trebala bi provesti plan da postupno udvostruči iznos novca koji građani plaćaju u mirovinske fondove kako bi pomogli sanirati gubitke u mirovinskom sustavu, kazao je predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac za Reuters.

Grbavac je pritom istaknuo kako članovi udruge trebaju više mogućnosti za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo ukazavši na veoma kratku listu hrvatskih kompanija koje se žele uvrstiti na burzi ili traže ulagače na tržištu kapitala.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka izjavile su kako, uz ostale reforme, Hrvatska treba reformu mirovinskog sustava ako želi osigurati dovoljno zdravo gospodarstvo da se pridruži eurozoni.

– Mirovinski fondovi mogu pridonijeti održivosti mirovinskog sustava zavisno o tempu postepenog povećanja uplata u fondove koji bi, prema planu, trebali iznositi 10 posto bruto plaće, kaže Grbavac koji je i predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog fonda.

Porezni obveznici sada uplaćuju pet posto bruto plaće u obavezni mirovinski fond te 15 posto u državnu blagajnu kao dio sustava međugeneracijske solidarnosti.

Razne Vlade su obećavale povećati doprinose i uvesti druge reforme otkad su predstavljeni privatni mirovinski fondovi 2002., ali analitičari tvrde da je vlast opetovano doživljavala neuspjeh u provođenju dugoročnih i vjerojatno nepopularnih mjera koristeći se 'flaster potezima'.

U ovom trenutku fondovi ulažu većinu svoje imovine u hrvatski dug i samo 10 posto u strane investicijske instrumente.

Više od 40 posto državne potrošnje za mirovine – oko 36 milijarde kuna na godinu, trenutno dolazi iz poreznih prihoda budući da doprinosi iz sustava međugeneracijske solidarnosti ne zadovoljavaju potrebe, osobito ako se u obzir uzmu niska stopa zaposlenosti i velik broj umirovljenika.

Na kraju prošle godine imovina četiriju obaveznih mirovinskih fondova dosegla je 91,9 milijardi kuna što je 26 posto BDP-a.

– Prema tom udjelu, nakon Švicarske, Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja srednje Europe. Međutim, naš ključni problem su ograničene mogućnosti ulaganja u zemlji, kazao je Grbavac.

U ovom trenutku fondovi ulažu većinu svoje imovine u hrvatski dug i samo 10 posto u strane investicijske instrumente.

– Naša izloženost stranoj imovine mogla bi malo porasti, ali glavnina ulaganja mora biti fokusirana lokalno i zato bismo voljeli vidjeti ekspanziju na tržištu kapitala kroz nove brzorastuće tvrtke, osobito one u IT sektoru koje su orijentirane prema stranim tržištima. Sada je najdinamičniji sektor turizam, ali razmatramo nove mogućnosti u energetskom sektoru i prometnoj infrastrukturi, zaključio je Grbavac.

Prije godinu dana Vlada je iznijela ideju da na burzu stavi 25 posto dionica HEP-a, no dosada nisu napravljeni nikakvi konkretni koraci prema realizaciji te ideje.

Tagovi: Damir Grabavac, mirovinski fondovi, mirovinski sustav, mirovine, Raiffeisen OMF, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE