GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz

Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 09:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.

Za potrebe semafora poslovne su cikluse podijelili u četiri faze: ekspanzije, usporavanja, recesije i oporavka. Na osnovu dosad poznatih ekonomskih pokazatelja semafor pokazuje da su prve u recesiju dospjele plaće, čija je realna vrijednost znatno ispod stope inflacije.

Svima koji žive od plaća, a ni mirovine i ostala socijalna davanja nisu u boljoj poziciji, standard je lošiji nego što je bio u istom razdoblju prošle godine. Faza recesije nastupa kada su stope rasta promatranog segmenta ispod dugoročnog prosjeka i usporavaju.

Građevinarstvo, industrija, maloprodaja i potrošački sentiment nalaze se u fazi usporavanja, dok se ekspanzija bilježi u četiri područja. To su inflacija, zaposlenost te izvoz robe i uvoz robe! Faza usporavanja znači da je trend ekonomske klime u sektoru i dalje iznad prosječno zabilježenih razina, no pogoršava se.

Hrvatska još živi u oblacima na valu dobre turističke sezone i da nema visoke inflacije, ne bismo bili svjesni problema u okruženju. Stanje na tržištu rada je i dalje dobro, nezaposlenost pada, a zaposlenost se vratila na razine koje smo imali uoči velike financijske krize 2008. godine. Izvoz i uvoz robe i dalje su u fazi ekspanzije jer rastu po stopama od 30 i 50 posto pod utjecajem cijena energenata.

– S obzirom na visoku neizvjesnost na tržištima, energetsku krizu i snažnu inflaciju u Europskoj uniji nezahvalno je prognozirati stope rasta u zadnjem kvartalu ove godine i u sljedećoj godini. Gledajući Hrvatsku, iz zadnje dostupnih podataka vidimo da rast u maloprodaji, industriji i građevinarstvu usporava. Ako se taj trend nastavi, u zadnjem kvartalu 2022. možemo očekivati nisku stopu rasta ili čak pad na godišnjoj razini. Ipak, zbog visokih stopa rasta u prvoj polovici godine i vrlo dobre turističke sezone u cijeloj 2022. godini hrvatsko gospodarstvo ostvarit će snažan rast, objašnjava Marin Levaj sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta. Dodaje kako za 2023. godinu nema previše razloga za optimizam, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: građevinarstvo, građevina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
RAST
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
ZAGREB - Gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je u trećem tromjesečju nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene europskog statističkog ureda, a u Hrvatskoj rast je na godišnjoj razini bio znatno snažniji od europskog prosjeka.
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
STRATEŠKI
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom
PRITISCI
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom

PEKING - Kineski izvoz i uvoz u studenome su pali najviše od 2020. godine budući da stroga covid ograničenja još remete opskrbne lance i potrošnju, dodatno prigušujući izglede za rast azijskog diva u okruženju prijeteće globalne recesije.

NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
OČEKIVANJA
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
BEOGRAD – Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković iznela je danas na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište i da se naredne godine može očekivati njeno snižavanje.
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
BERLIN - Njemačka industrija je u listopadu, nakon dva mjeseca recesije, ponovno zabilježila rast narudžbi, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE