GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz

Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 09:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.

Za potrebe semafora poslovne su cikluse podijelili u četiri faze: ekspanzije, usporavanja, recesije i oporavka. Na osnovu dosad poznatih ekonomskih pokazatelja semafor pokazuje da su prve u recesiju dospjele plaće, čija je realna vrijednost znatno ispod stope inflacije.

Svima koji žive od plaća, a ni mirovine i ostala socijalna davanja nisu u boljoj poziciji, standard je lošiji nego što je bio u istom razdoblju prošle godine. Faza recesije nastupa kada su stope rasta promatranog segmenta ispod dugoročnog prosjeka i usporavaju.

Građevinarstvo, industrija, maloprodaja i potrošački sentiment nalaze se u fazi usporavanja, dok se ekspanzija bilježi u četiri područja. To su inflacija, zaposlenost te izvoz robe i uvoz robe! Faza usporavanja znači da je trend ekonomske klime u sektoru i dalje iznad prosječno zabilježenih razina, no pogoršava se.

Hrvatska još živi u oblacima na valu dobre turističke sezone i da nema visoke inflacije, ne bismo bili svjesni problema u okruženju. Stanje na tržištu rada je i dalje dobro, nezaposlenost pada, a zaposlenost se vratila na razine koje smo imali uoči velike financijske krize 2008. godine. Izvoz i uvoz robe i dalje su u fazi ekspanzije jer rastu po stopama od 30 i 50 posto pod utjecajem cijena energenata.

– S obzirom na visoku neizvjesnost na tržištima, energetsku krizu i snažnu inflaciju u Europskoj uniji nezahvalno je prognozirati stope rasta u zadnjem kvartalu ove godine i u sljedećoj godini. Gledajući Hrvatsku, iz zadnje dostupnih podataka vidimo da rast u maloprodaji, industriji i građevinarstvu usporava. Ako se taj trend nastavi, u zadnjem kvartalu 2022. možemo očekivati nisku stopu rasta ili čak pad na godišnjoj razini. Ipak, zbog visokih stopa rasta u prvoj polovici godine i vrlo dobre turističke sezone u cijeloj 2022. godini hrvatsko gospodarstvo ostvarit će snažan rast, objašnjava Marin Levaj sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta. Dodaje kako za 2023. godinu nema previše razloga za optimizam, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: građevinarstvo, građevina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE