GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.

Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 09:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što su prošlog mjeseca zastupnici u Skupštini Grada Zagreba dignuli ruke za kredit u visini od 240 milijuna eura za Zagrebački holding sada na sjednicu gradskog parlamenta, zakazanu za 13. listopada, stiže zaduženje od 40 milijuna eura (300 milijuna kuna) za Grad.

Kako se navodi u obrazloženju, riječ je o kreditu koji je planiran u planu financiranja proračuna za 2022. godinu, a sredstva su namijenjena za gradnju objekata na području prometa i komunalnog gospodarstva, zatim za izgradnju objekata za društvene djelatnosti i obnovu objekata oštećenih potresom te kapitalni projekt Novi hrvatski prirodoslovni muzej i rekonstrukciju objekta Napuštene zemaljske uzorite pivnice.

Najveći dio novca (112,5 milijuna kuna) namijenjen je obnovi školskih objekata, slijede oni zdravstveni (62,9 milijuna kuna), rekonstrukcija spomenute pivnice (26,1 milijun kuna) te predškolske ustanove (25,9 milijuna kuna).

Kredit se podiže kod kluba banaka (Erste, OTP, Zaba) s fiksnom kamatnom stopom od 3,20 posto uz otplatu u deset jednakih polugodišnjih rata po isteku grace perioda od dvije godine, a on počinje teći od povlačenja zadnje tranše kredita.

Prema podacima iz otplatnog plana, Grad će na ime kamata i svih ostalih bankarskih naknada za kredit od 40 milijuna eura na koncu platiti 5,89 milijuna eura.

Tagovi: Grad Zagreb, Zagrebačka banka, OTP banka, Erste
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE