GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uvodi transparentnu javnu nabavu gradskih poduzeća

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uvodi transparentnu javnu nabavu gradskih poduzeća
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 13:47
Autor: SEEbiz
STRMEC - U četvrtak, 2. srpnja 2020. godine u Društvenom domu Strmec predstavljen je novi iskorak Grada Svete Nedelje prema potpunoj transparentnosti poslovanja gradskih poduzeća.

Nakon najvećeg poreznog rasterećenja i uvođenja transparentne nabave gradske uprave, svi ugovori, narudžbenice i fakture Dječjeg vrtića „Slavuj“, komunalnog poduzeća SVENKOM d.o.o. i Kulturnog centra Grada Svete Nedelje od sada će biti dostupni online na poveznici grad-svetanedelja.hr/transparentnost.

Gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec izrazio je zadovoljstvo što je Sveta Nedelja još jednom pokazala kako je među pionirima digitalizacije u Hrvatskoj: „Po mnogo stvari, a posebno kada je riječ o digitalizaciji, smo prvi u Hrvatskoj. Želimo inspirirati i druge da krenu našim primjerom i zato vjerujemo da će ovaj sustav povećati transparentnost kako u Svetoj Nedelji, tako i u cijeloj Hrvatskoj.“

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje i uvela najbolje softvere za transparentnost, čime je postala najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Dvije godine za redom proglašena je najboljim gradom za gospodarstvo, te je prva u Hrvatskoj uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi demonstrirao je korištenje aplikacije i pojasnio njezinu svrhu: „Već i prije uvođenja ove aplikacije Sveta Nedelja bila je najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Digitalizirali smo cijeli niz alata kojima pratimo rad Gradske uprave još dok se mnogi se nisu usudili ovako nešto uvesti. Nakon transparentnosti koju smo uveli u Gradsku upravu, isto želimo napraviti i s gradskim poduzećima i nadamo se da će naš primjer slijediti i ostali gradovi i općine, ali i ministarstva, agencije i državna poduzeća. Udruge Glas poduzetnika i Lipa – udruga poreznih obveznika su putem peticije tražila da sva javna poduzeća svoje troškove objavljuju transparentno. Mi smo ovime jedini u Hrvatskoj koji to ispunjavamo.“

Aplikacija je napravljena kako bi bila što jednostavnija za pristup i korištenje. Jednostavnom pretragom pojma „Sveta Nedelja transparentnost“ odmah će se prikazati aplikacija kojoj je moguće pristupiti jednim klikom. Pretraga se može vršiti putem upisivanja pojma ili odabira ključne riječi. Svaki ugovor, narudžbenicu i račun može se vidjeti klikom na dokument ili izvesti u željenom formatu. Ukoliko korisnik želi pratiti jedan određeni postupak javne nabave, od kreiranja narudžbenice do ispostave računa, to je moguće uz samo jednu pretragu.

Na konferenciji za medije su prisustvovali i ravnatelj Kulturnog centra Robert Maračić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Slavuj“ Gordana Supanc, te direktor Trgovačkog društva SVENKOM d.o.o. Dalibor Jakopec koji je pojasnio kako ova aplikacija nije samo korisna građanima, već i poduzećima koja je koriste: „Ovo je najbolji način kako bi naši građani i cijela zajednica mogli pristupiti podacima o našem poslovanju. Ova aplikacija koristit će i nama kao poduzeću, jer ćemo moći napraviti izvješća i planove za budućnost, zbog čega sam uvjeren kako je njezina korist višestruka.“

Grad Sveta Nedelja prvi je i jedini grad u Hrvatskoj koji je dosad učinio ovakav iskorak. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave, te uveli aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport, čime su uveli potpunu transparentnost financija.

Tagovi: Grad Sveta Nedelja, Dario Zurovec, SVENKOM d.o.o., Dalibor Jakopec, Davor Nađi, transparentnost
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE