GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uvodi transparentnu javnu nabavu gradskih poduzeća

Grad Sveta Nedelja prvi u Hrvatskoj uvodi transparentnu javnu nabavu gradskih poduzeća
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 13:47
Autor: SEEbiz
STRMEC - U četvrtak, 2. srpnja 2020. godine u Društvenom domu Strmec predstavljen je novi iskorak Grada Svete Nedelje prema potpunoj transparentnosti poslovanja gradskih poduzeća.

Nakon najvećeg poreznog rasterećenja i uvođenja transparentne nabave gradske uprave, svi ugovori, narudžbenice i fakture Dječjeg vrtića „Slavuj“, komunalnog poduzeća SVENKOM d.o.o. i Kulturnog centra Grada Svete Nedelje od sada će biti dostupni online na poveznici grad-svetanedelja.hr/transparentnost.

Gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec izrazio je zadovoljstvo što je Sveta Nedelja još jednom pokazala kako je među pionirima digitalizacije u Hrvatskoj: „Po mnogo stvari, a posebno kada je riječ o digitalizaciji, smo prvi u Hrvatskoj. Želimo inspirirati i druge da krenu našim primjerom i zato vjerujemo da će ovaj sustav povećati transparentnost kako u Svetoj Nedelji, tako i u cijeloj Hrvatskoj.“

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje i uvela najbolje softvere za transparentnost, čime je postala najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Dvije godine za redom proglašena je najboljim gradom za gospodarstvo, te je prva u Hrvatskoj uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi demonstrirao je korištenje aplikacije i pojasnio njezinu svrhu: „Već i prije uvođenja ove aplikacije Sveta Nedelja bila je najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Digitalizirali smo cijeli niz alata kojima pratimo rad Gradske uprave još dok se mnogi se nisu usudili ovako nešto uvesti. Nakon transparentnosti koju smo uveli u Gradsku upravu, isto želimo napraviti i s gradskim poduzećima i nadamo se da će naš primjer slijediti i ostali gradovi i općine, ali i ministarstva, agencije i državna poduzeća. Udruge Glas poduzetnika i Lipa – udruga poreznih obveznika su putem peticije tražila da sva javna poduzeća svoje troškove objavljuju transparentno. Mi smo ovime jedini u Hrvatskoj koji to ispunjavamo.“

Aplikacija je napravljena kako bi bila što jednostavnija za pristup i korištenje. Jednostavnom pretragom pojma „Sveta Nedelja transparentnost“ odmah će se prikazati aplikacija kojoj je moguće pristupiti jednim klikom. Pretraga se može vršiti putem upisivanja pojma ili odabira ključne riječi. Svaki ugovor, narudžbenicu i račun može se vidjeti klikom na dokument ili izvesti u željenom formatu. Ukoliko korisnik želi pratiti jedan određeni postupak javne nabave, od kreiranja narudžbenice do ispostave računa, to je moguće uz samo jednu pretragu.

Na konferenciji za medije su prisustvovali i ravnatelj Kulturnog centra Robert Maračić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Slavuj“ Gordana Supanc, te direktor Trgovačkog društva SVENKOM d.o.o. Dalibor Jakopec koji je pojasnio kako ova aplikacija nije samo korisna građanima, već i poduzećima koja je koriste: „Ovo je najbolji način kako bi naši građani i cijela zajednica mogli pristupiti podacima o našem poslovanju. Ova aplikacija koristit će i nama kao poduzeću, jer ćemo moći napraviti izvješća i planove za budućnost, zbog čega sam uvjeren kako je njezina korist višestruka.“

Grad Sveta Nedelja prvi je i jedini grad u Hrvatskoj koji je dosad učinio ovakav iskorak. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave, te uveli aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport, čime su uveli potpunu transparentnost financija.

Tagovi: Grad Sveta Nedelja, Dario Zurovec, SVENKOM d.o.o., Dalibor Jakopec, Davor Nađi, transparentnost
PROČITAJ I OVO
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
UZLET
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
WASHINGTON - Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu prema istom razdoblju prošle godine poskočio rekordnih 33,1 posto, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
POTEZI
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) najavila je u četvrtak da će pozorno pratiti novi val zaraze koronavirusom, poručivši da će u prosincu podesiti mjere kako bi snažnije poduprla gospodarstvo eurozone u koronakrizi.
Proračun iduće godine s deficitom od 2,9 posto BDP-a
DEFICIT
Proračun iduće godine s deficitom od 2,9 posto BDP-a
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na sjednici Vlade predstavio prijedlog proračuna za 2020., kojim se predviđaju prihodi od 147,2 i rashodi od 157,7 milijardi kuna te povratak proračunskog deficita na održivu razinu od 2,9 posto BDP-a.
HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće
STAVOVI
HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su upozorili kako razdoblje krize uzrokovane pandemijom covid-19 nije pravi trenutak za povećanje minimalne plaće.
Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
TREND
Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
ANALIZA - U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja pala 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE