GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo identični ekonomski programi HDZ-a i Restart koalicije

Gotovo identični ekonomski programi HDZ-a i Restart koalicije
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - HDZ je izbornom programu Restart koalicije odgovorio jednako snažnim, pa i još lukrativnijim gospodarskim i socijalnim obećanjima.

Gotovo su jednaki prioriteti i teme koji se naglašavaju, s tim da je HDZ dodatno podebljao neka obećanja Restart koalicije, na primjer to da će minimalna neto plaća porasti na 4250 kuna, piše Jutarnji list.

U najavi promjena porezne politike nema baš tako velikih razlika, osim što se HDZ odlučio na daljnje smanjenje stopa poreza na dohodak, dok je Restart koalicija kod tog poreza naglasak stavila na povećanje neoporezivog dijela dohotka. Političko-ekonomsku filozofiju ovog predizbornog programa u uvodnom je dijelu sažeo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ističući kako “u tridesetoj godini hrvatske demokracije i uoči 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja glavna pitanja pred hrvatskim narodom više nisu pitanje neovisnosti i obrane hrvatske slobode”.

“To smo riješili međunarodnim priznanjem i pobjedom u Domovinskom ratu.  Danas su ključni izazovi za zaštitu suvereniteta i hrvatsku budućnost pitanja socijalne sigurnosti, demografskog opstanka, boljeg životnog standarda i perspektivnije budućnosti, samodostatnosti u poljoprivredi i energetici, otpornijeg gospodarstva i učinkovitije javne uprave te snažnijeg međunarodnog položaja. S tim novim izazovima pred hrvatskim narodom naše politike razvijamo na konceptu novog suverenizma, koji se temelji na osnaživanju države i gospodarstva, te učinkovitom korištenju našeg utjecaja u Europskoj uniji radi promicanja nacionalnih interesa i kvalitetnijeg života naših sugrađana”, ustvrdio je u tom uvodu aktualni premijer.

U sljedećim danima on će morati pojasniti koliko bi konkretne porezne i druge mjere koštale državni proračun na godišnjoj razini, kao što su to učinili čelnici Restart koalicije, ali u biti se radi o konceptualno jako sličnim programima “novog suverenizma”.

I, eto, niti jedan ne sadrži smanjivanje broja županija i uvođenje poreza na nekretnine. Nema u tim programima osobito velikog iskoraka, ali oba programa nude “masivne” konkretne mjere i brojke te se može lako naknadno provjeriti što se od toga ispunilo. Birači će, dakle, birati ne toliko između dva jako različita programa, nego će naglasak biti na tome kome pokloniti povjerenje da je sposoban realizirati dana obećanja.

Tagovi: ekonomski program Restart koalicije, ekonomski program HDZ-a, Andrej Plenković, porez na nekretnine, reforma lokalne samouprave
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE