GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo identični ekonomski programi HDZ-a i Restart koalicije

Gotovo identični ekonomski programi HDZ-a i Restart koalicije
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - HDZ je izbornom programu Restart koalicije odgovorio jednako snažnim, pa i još lukrativnijim gospodarskim i socijalnim obećanjima.

Gotovo su jednaki prioriteti i teme koji se naglašavaju, s tim da je HDZ dodatno podebljao neka obećanja Restart koalicije, na primjer to da će minimalna neto plaća porasti na 4250 kuna, piše Jutarnji list.

U najavi promjena porezne politike nema baš tako velikih razlika, osim što se HDZ odlučio na daljnje smanjenje stopa poreza na dohodak, dok je Restart koalicija kod tog poreza naglasak stavila na povećanje neoporezivog dijela dohotka. Političko-ekonomsku filozofiju ovog predizbornog programa u uvodnom je dijelu sažeo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ističući kako “u tridesetoj godini hrvatske demokracije i uoči 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja glavna pitanja pred hrvatskim narodom više nisu pitanje neovisnosti i obrane hrvatske slobode”.

“To smo riješili međunarodnim priznanjem i pobjedom u Domovinskom ratu.  Danas su ključni izazovi za zaštitu suvereniteta i hrvatsku budućnost pitanja socijalne sigurnosti, demografskog opstanka, boljeg životnog standarda i perspektivnije budućnosti, samodostatnosti u poljoprivredi i energetici, otpornijeg gospodarstva i učinkovitije javne uprave te snažnijeg međunarodnog položaja. S tim novim izazovima pred hrvatskim narodom naše politike razvijamo na konceptu novog suverenizma, koji se temelji na osnaživanju države i gospodarstva, te učinkovitom korištenju našeg utjecaja u Europskoj uniji radi promicanja nacionalnih interesa i kvalitetnijeg života naših sugrađana”, ustvrdio je u tom uvodu aktualni premijer.

U sljedećim danima on će morati pojasniti koliko bi konkretne porezne i druge mjere koštale državni proračun na godišnjoj razini, kao što su to učinili čelnici Restart koalicije, ali u biti se radi o konceptualno jako sličnim programima “novog suverenizma”.

I, eto, niti jedan ne sadrži smanjivanje broja županija i uvođenje poreza na nekretnine. Nema u tim programima osobito velikog iskoraka, ali oba programa nude “masivne” konkretne mjere i brojke te se može lako naknadno provjeriti što se od toga ispunilo. Birači će, dakle, birati ne toliko između dva jako različita programa, nego će naglasak biti na tome kome pokloniti povjerenje da je sposoban realizirati dana obećanja.

Tagovi: ekonomski program Restart koalicije, ekonomski program HDZ-a, Andrej Plenković, porez na nekretnine, reforma lokalne samouprave
PROČITAJ I OVO
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE