GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka

Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 22:54
Autor: SEEbiz
LONDON - Analitičari Goldman Sachsa iznijeli su svoja predviđanja za očekivani oporavak u eurozoni, ističući da vjeruju da će Europska središnja banka ukinuti svoje neviđene mjere poticaja, a također sugerirajući da se na mjere štednje više neće moći pouzdati.

Ulagači u Europi fiksirani su na ono što će Europska središnja banka poduzeti u smislu poticaja, posebno nakon što su Federalne rezerve u Sjedinjenim Državama prošlog tjedna povisile svoja očekivanja o inflaciji i predvidjele nova povećanja stopa za 2023. godinu.

U razgovoru za CNBC-ov "Street Signs Europe" u ponedjeljak, Sven Jari Stehn, glavni europski ekonomist u Goldman Sachsu, rekao je da bi najnovije stajalište Feda "trebalo učiniti Upravno vijeće [ECB] sigurnijim da može početi smanjivati kupnju PEPP-a kasnije ove godine"

ECB je uveo novi program otkupa obveznica nakon pandemije koronavirusa, nazvan Program hitne pandemijske kupnje. Trenutno bi trebao trajati do ožujka 2022. godine i iznositi 1,85 bilijuna eura (2,2 bilijuna dolara).

"Mislimo da će odstupiti od programa kupnje PEPP-a na sastanku u rujnu, prelazeći u četvrto tromjesečje", rekao je Stehn, dodajući također da Upravno vijeće ne "žuri slijediti Fed u ubrzavanju izlaznog rasporeda."

Goldman Sachs prošlog je tjedna procijenio rast BDP-a od 5,4% za eurozonu ove godine, iznad konsenzusa, unatoč napretku u programima cijepljenja.

Međutim, još uvijek postoji zabrinutost da inflacija neće porasti na željenu razinu za ECB, unatoč ponovnom otvaranju kroz koje prolaze različite ekonomije eura. Stoga bi bila potrebna kontinuirana podrška središnje banke koja kao ključni cilj koristi inflaciju.

Goldman očekuje samo "postupno povećanje" temeljne inflacije na 1,5% u četvrtom kvartalu ove godine. Mandat ECB-a je osigurati stabilnost cijena s ciljem inflacije od "blizu, ali ispod 2%".

Pandemija koronavirusa također je vidjela kako su vlade pojačale svoju fiskalnu potporu i olabavile svoje proračune - pristup koji je naglo bio u suprotnosti s mjerama štednje koje je europodručje primijenilo nakon globalne financijske krize 2008. godine.

Ovaj pristup bio je moguć jer je svih 19 država eura odlučilo privremeno ukinuti proračunska pravila EU-a kako bi imale prostora za više trošenja i smanjile ekonomski šok pandemije. Međutim, 19 zemalja treba razgovarati o reviziji proračunskih pravila EU-a, koje neki smatraju previše restriktivnim i zastarjelim.

"Očekujemo da će se verzija fiskalnih pravila primjenjivati od 2023. nadalje ... Međutim, imamo četiri fiskalna razloga za mišljenje da povratak fiskalnoj konsolidaciji neće biti iznenađujuće brz kao nakon GFC-a i tijekom krize u eurozoni", napisali su analitičari Goldman Sachsa prošlog tjedna.

Tagovi: Goldman Sachs, eurozona, Sven Jari Stehn, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE