GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnja inflacija u eurozoni u prosincu usporila na 9,2 posto

Godišnja inflacija u eurozoni u prosincu usporila na 9,2 posto
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 13:46
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Eurozona je u prosincu prošle godine zabilježila godišnju stopu inflacije od 9,2 posto, nakon što je u studenome ove godine iznosila 10,1 posto, prva je procjena europskog statističkog ureda Eurostat. Inflaciju su i dalje poticale visoke cijene energije i hrane. U prosincu je inflacija u Sloveniji iznosila 10,8 posto.

Cijene energenata u prosincu su bile 25,7 posto više nego godinu prije. Time se njihov rast donekle usporio, nakon što je mjesec prije iznosio 34,9 posto.

Ipak, blago se ubrzao rast cijena hrane, alkohola i duhana. One su u prosincu bile 13,8 posto više nego u prosincu 2021. i 0,2 postotna boda više nego u studenom prošle godine.

Neenergetski industrijski proizvodi poskupjeli su 6,4 posto, što je 0,3 postotna boda više nego mjesec ranije, a usluge 4,4 posto odn. za 0,2 postotna boda više nego u studenom, pokazuju europski statističari.

Među zemljama koje koriste euro, prema prvim procjenama Eurostata, najviša godišnja inflacija u prosincu je zabilježena u Latviji, gdje je iznosila 20,7 posto, nakon što je u listopadu i studenom iznosila 21,7 posto. Slijedi Litva, gdje je međugodišnji rast potrošačkih cijena iznosio 20% (21,4% u studenom).

S druge strane, najniža stopa godišnje inflacije zabilježena je u Španjolskoj, gdje je prema prvim procjenama iznosila 5,6 posto (u studenom 6,7 posto). Slijedi Luksemburg s inflacijom od 6,2 posto (7,3 posto u studenom).

Stopa inflacije u Sloveniji u prosincu je iznosila 10,8 posto, što je isto kao iu studenom, pokazuju danas objavljeni podaci Eurostata.

Tagovi: inflacija u eurozoni, inflacija, eurozona, inflacija u EU
PROČITAJ I OVO
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
CIJENE
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u ožujku su u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više za 0,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE