GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godina brutalne inflacije

Godina brutalne inflacije
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz / The Economist
LONDON - “Niska inflacija doista je problem ovog doba.” Tako je krajem 2019. rekao John Williams, predsjednik Federalnih rezervi New Yorka, zastupajući tada dominantno stajalište.

Ovih dana, problem je upravo suprotan. Skoro svaka zemlja na svijetu uhvatila se u koštac s naglim porastom cijena u 2022. Situacija će se gotovo sigurno popraviti u nadolazećoj godini, ali uz veliku cijenu za gospodarski rast.

Ono što je 2022. učinilo tako neobičnom bila je širina cjenovnih pritisaka. Globalna stopa inflacije završit će godinu na otprilike 9%. Za mnoge zemlje u razvoju visoka je inflacija stalni izazov. Ali posljednji put kad je inflacija bila tako povišena u bogatim zemljama bilo je ranih 1980-ih. U Americi su potrošačke cijene na putu da porastu za oko 7% u 2022., najviše u četiri desetljeća. U Njemačkoj će stopa biti bliža 10%, što je prvi nalet dvoznamenkaste inflacije od 1951.

Zajednički čimbenici koji posvuda povećavaju inflaciju bili su skokoviti troškovi goriva i hrane. Cijene mnogih roba široke potrošnje već su rasle početkom 2022. zbog dugotrajnog utjecaja covida-19 na opskrbne lance. Ruska invazija na Ukrajinu u veljači pokazala se još razornijom. Cijena nafte porasla je za trećinu jer su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji, velikom proizvođaču sirove nafte. Cijene hrane također su porasle, potaknute troškovima gnojiva i transporta, kao i ruskim blokadama izvoza žitarica iz Ukrajine, velikog proizvođača pšenice. U ekonomskom smislu, to je predstavljalo klasični šok ponude. Nagli porast cijena ključnih roba brzo se uvukao u svakodnevni život građana svijeta. U Europi, dugo ovisnoj o ruskom plinu, milijuni će si ove zime teško priuštiti grijanje. U svim regijama hrana i gorivo u prosjeku su činili više od polovice inflacije u 2022.

Da je inflacija samo fenomen na strani ponude, bilo bi dovoljno bolno. Ali najviše zabrinjavajući razvoj događaja za čelnike središnjih banaka bio je taj da su pritisci prodrli u "temeljne" komponente indeksa cijena - to jest, dobra i usluge osim nestabilne hrane i energije. Rast temeljnih cijena bio je pokazatelj da inflacija sama od sebe dobiva zamah.

To je pak ukazalo na uzroke izvan naftnog šoka. Mnoge zemlje sada imaju izuzetno skučena tržišta rada, djelomično rezultat vala prijevremenog umirovljenja tijekom pandemije. Kao rezultat toga, tvrtke isplaćuju veće plaće kako bi privukle radnike, povećavajući inflacijski zamah. U Americi, gdje je porast temeljne inflacije bio posebno strm, dodatni krivac bili su pretjerani poticaji - od strane vlade i Fed-a - na vrhuncu covida. Veći dio 2022. to se pretvorilo u pregrijanu potražnju, sa stvarnom osobnom potrošnjom većom od trenda prije pandemije. Znakovito, veliko gospodarstvo s najnižom inflacijom bila je Kina. Njegova strategija "nula-covid" gurnula je potrošnju daleko ispod trenda prije pandemije.

Gotovo posvuda postojala je tjeskoba da će rastuće cijene poništiti inflacijska očekivanja ljudi, navodeći ih da zahtijevaju veće plaće. Poznata kao spirala plaća i cijena, takva bi dinamika učinila inflaciju daleko težom za iskorijeniti. Sama prijetnja dinamike bila je dovoljna da potakne središnje banke na akciju. Fed je bio najagresivniji, podižući kamatne stope s nulte granice u ožujku na više od 4% danas, što je njegova najoštrija doza monetarnog stezanja u četiri desetljeća. Središnje banke diljem bogatog svijeta, od Stockholma do Sydneya, slijedile su ga za njim.

Jedan način gledanja na izglede inflacije za 2023. je dvoboj između oporavka ponude i pada potražnje. Obećavajuće je da su neki od čimbenika koji su potaknuli inflaciju početkom 2022. počeli blijedjeti. Cijene robe široke potrošnje pale su kako su se opskrbni lanci vratili u normalu. Cijena nafte pala je natrag na razinu od prije godinu dana, dijelom zahvaljujući oporavku proizvodnje. Stroža monetarna politika djeluje tako da guši potražnju, a i to se počelo događati. Sektori koji su najosjetljiviji na stope najviše trpe: iznenadno je zahlađenje zavladalo nekoć uzavrelim tržištima nekretnina, s presušivanjem transakcija. Ako oporavak ponude - uključujući, što je ključno, voljnih radnika - bude velik i dovoljno brz, središnje banke će možda moći zaustaviti pooštravanje prije nego izazovu duboku recesiju.

Ali u ovom trenutku čini se vjerojatnijim da će naplatiti pravi danak globalnom gospodarstvu. U 2023. strah od inflacije mogao bi ustupiti mjesto zabrinutosti oko nezaposlenosti.

Tagovi: inflacija, rast cijena, hrana, gorivo, cijene energije
PROČITAJ I OVO
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE