GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka nakon vjerojatno rekordnog pada u drugom tromjesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Indeks globalne robne razmjene pao je u lipnju na 18,6 bodova u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 84,5 bodova.

To je njegova najniža razina otkada je WTO počeo objavljivati izvješća 2007. godine, u vrijeme financijske krize.

Vrijednost je u skladu s lipanjskom procjenom WTO-a o 18,5-postotnom padu globalne robne razmjene u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, stoji u izvješću.

Točan obujam pada trgovine u drugom tromjesečju bit će poznat nakon što budu dostupni službeni podaci.

U travnju WTO je predvidio da će globalna robna razmjena ove godine pasti između 13 i 32 posto, te porasti 21 do 24 posto u 2021. U lipnju su izvijestili da je taj pesimističan scenarij ipak malo vjerojatan zahvaljujući brzom odgovoru vlada na posljedice pandemije.

"Lipanjska statistika WTO-a implicirala je 14-postotni pad obujma globalne trgovinske razmjene između prvog i drugog tromjesečja ove godine", podsjećaju.

"Ta procjena, zajedno s novom vrijednošću barometra robne trgovine, sugerira da se svjetska trgovina u 2020. razvija u skladu s manje pesimističnim scenarijima koje je WTO skicirao u travanjskoj prognozi", pojašnjavaju.

U normalnim okolnostima barometar anticipira promjene trendova u trgovini nekoliko mjeseci unaprijed ali su snažne oscilacije koje je prouzročila pandemija koronavirusa smanjile njegovu prediktivnu vrijednost, upozorava WTO.

Ukazuju ipak na znakove oporavka u trećem tromjesečju. Izvješće tako pokazuje rast indeksa izvoznih narudžbi u lipnju, na 88,4 boda, s 83,3 boda u ožujku.

"Dodatni pokazatelji naznačuju parcijalno blago jačanje svjetske trgovine i proizvodnje u trećem tromjesečju, ali snaga takvog eventualnog oporavka i dalje je vrlo neizvjesna", naglašava WTO.

Ne može se isključiti mogućnost da oporavak neće imati oblik slova V već slova L, naglašavaju.

Tagovi: robna razmjena, globalna ekonomija, Svjetska trgovinska organizacija
PROČITAJ I OVO
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
EKONOMSKE POSLJEDICE
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
ZAGREB - Blokada gospodarskih aktivnosti i obustava rada u predstojećem će blagom lockdownu obuhvatiti kafiće, restorane, kladionice i teretane, koji će ostati zatvoreni do ponedjeljka 21. prosinca.
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
SIGNALI
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
BERLIN - Izgledi njemačkog izvoza "znatno su se pogoršali", jer opetovano uvođenje ograničenja zbog novog vala pandemije koronavirusa u cijeloj Europi uzima danak u trgovini, objavio je istraživački institut ifo.
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
PORUKE
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro.
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
POSLJEDICE
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
RIM - Recesija u talijanskom gospodarstvu, izazvana pandemijom koronavirusa, nesrazmjerno će teško pogoditi siromašnije regije na jugu zemlje, upozorio je institut za ekonomska istraživanja SVIMEZ.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE