GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka nakon vjerojatno rekordnog pada u drugom tromjesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, izvijestila je u srijedu Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Indeks globalne robne razmjene pao je u lipnju na 18,6 bodova u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 84,5 bodova.

To je njegova najniža razina otkada je WTO počeo objavljivati izvješća 2007. godine, u vrijeme financijske krize.

Vrijednost je u skladu s lipanjskom procjenom WTO-a o 18,5-postotnom padu globalne robne razmjene u drugom tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, stoji u izvješću.

Točan obujam pada trgovine u drugom tromjesečju bit će poznat nakon što budu dostupni službeni podaci.

U travnju WTO je predvidio da će globalna robna razmjena ove godine pasti između 13 i 32 posto, te porasti 21 do 24 posto u 2021. U lipnju su izvijestili da je taj pesimističan scenarij ipak malo vjerojatan zahvaljujući brzom odgovoru vlada na posljedice pandemije.

"Lipanjska statistika WTO-a implicirala je 14-postotni pad obujma globalne trgovinske razmjene između prvog i drugog tromjesečja ove godine", podsjećaju.

"Ta procjena, zajedno s novom vrijednošću barometra robne trgovine, sugerira da se svjetska trgovina u 2020. razvija u skladu s manje pesimističnim scenarijima koje je WTO skicirao u travanjskoj prognozi", pojašnjavaju.

U normalnim okolnostima barometar anticipira promjene trendova u trgovini nekoliko mjeseci unaprijed ali su snažne oscilacije koje je prouzročila pandemija koronavirusa smanjile njegovu prediktivnu vrijednost, upozorava WTO.

Ukazuju ipak na znakove oporavka u trećem tromjesečju. Izvješće tako pokazuje rast indeksa izvoznih narudžbi u lipnju, na 88,4 boda, s 83,3 boda u ožujku.

"Dodatni pokazatelji naznačuju parcijalno blago jačanje svjetske trgovine i proizvodnje u trećem tromjesečju, ali snaga takvog eventualnog oporavka i dalje je vrlo neizvjesna", naglašava WTO.

Ne može se isključiti mogućnost da oporavak neće imati oblik slova V već slova L, naglašavaju.

Tagovi: robna razmjena, globalna ekonomija, Svjetska trgovinska organizacija
PROČITAJ I OVO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ODLUKE
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ZAGREB - Bruxelles prepušta Zagrebu odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak, tako da nema ograničenja za pomoć poduzetnicima.
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
OČEKIVANJA
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
PEKING - U Pekingu je započelo godišnje redovno zasjedanje nacionalnog kongresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE