GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gligorov: Kineski kreditor za auto-put da reprogramira dug

Gligorov: Kineski kreditor za auto-put da reprogramira dug
BAR-BOLJARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2021 / 17:29
Autor: SEEbiz
PODGORICA - S obzirom na to da je privreda Crne Gore teško pogođena pandemijom bilo bi očekivano da kineski kreditor za auto-put reprogramira dug, jer je ovdje riječ o suverenom kreditu, kaže za Pobjedu saradnik Instituta za međunarodne ekonomske odnose u Beču, Vladimir Gligorov.

Tako je Gligorov komentarisao činjenicu da je potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, zatražio od Evropske unije pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske Eksim banke za izgradnju prvog dijela dionice auto-puta Bar – Boljari.

Međutim on ističe da postoji više načina na koje bi EU mogla da pomogne.

"Sve se na kraju svodi na nalaženje održivog načina da Crna Gora servisira dug. Rizik koji bi EU preuzela bi bio relativno mali imajući u vidu da Unija pomaže Crnu Goru finansijski. Kako će to tačno da izgleda ostaje da se vidi. Nije mi zapravo jasno zašto kineski kreditor ne bi reprogramirao dug imajući u vidu da je riječ o suverenom kreditu i da je privreda Crne Gore teško pogođena pandemijom”, kazao je Gligorov "Pobjedi".

On je dodao da kamatna stopa od dva odsto godišnje za ovaj kredit nije niska kamata u sadašnjim uslovima.

"To bi imalo smisla reprogramirati. Dug se u načelu mora vratiti. Mada nije sasvim izvesno kako bi se kreditor naplatio u slučaju moratorijuma na dug. Tako da bi verovatno i za kreditora bilo povoljno da EU pomogne Crnoj Gori. Što je možda i razlog što sam kreditor ne nudi rešenje”, rekao je Gligorov.

Abazović je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao da je veliki problem dug prema Kini.

Prva deonica auto-puta u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora do granice sa Srbijom, trebalo je da bude završena u maju 2019. godine. Zbog probijenog roka potpisan je aneks ugovora za novim rokom 30. septembar prošle godine, koji takođe nije poštovan.

Kako je saopštila crnogorska vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve deonice auto-puta u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahteva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je glavni izvođač radova.

Iz EU je saopšteno da su spremni da pomognu Crnoj Gori u pronalaženju rešenja za vraćanje duga kineskim bankama koji je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte.

Kineska kompanija CRBC gradi prvu deonicu auto-puta, a kineska Exim banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine.

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić, potvrdio je da Vlada pregovara o dodatnom kreditu sa Exim bankom u iznosu od 127 miliona evra.

Tagovi: Vladimir Gligorov, autopeut Bar-Boljare, Dritan Abazović, Exim banka, China Road and Bridge Corporation, Milojko Spajić
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE