" />
"> Glas poduzetnika traži smjenu ministra Horvata i hitni gospodarski krizni stožer | SEEbiz.eu

Glas poduzetnika traži smjenu ministra Horvata i hitni gospodarski krizni stožer

Glas poduzetnika traži smjenu ministra Horvata i hitni gospodarski krizni stožer
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Inicijativa "Glas poduzetnika" traži od Vlade smjenu ministra gospodarstva Darka Horvata i postavljanje stručnjaka koji će u suradnji s poduzetnicima voditi gospodarski krizni stožer, koji drže potrebnim zbog prijetnje velikog pada gospodarstva i otkaza za stotine tisuća radnika.

Glas poduzetnika te je zahtjeve istaknuo u priopćenju i video konferenciji za medije, tijekom koje su Dražen Oreščanin (tvrtka Poslovna inteligencija) i Vuk Vuković (vlasnik tvrtke Oraclum) iznijeli procjene i rezultata ankete o Vladinim mjerama za gospodarstvo.

"Nakon jučerašnjih objava mjera za pomoć gospodarstvu i naknadnih istupa u javnosti ministra Horvata, službeno smo jutros od premijera Andreja Plenkovića zatražili razrješenje ministra Horvata koji je nekompetentan i samodopadan, a ni ne komunicira s poduzetnicima, bar ne mikro, malim i srednjima. Hitno tražimo i osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo, jer sve mjere koje su do sada donesene nisu dovoljne i vrlo su slabe za zaustavljanje velikog vala nezaposlenosti, koji bi do kraja godine po našim procjenama u najcrnjem scenariju mogao obuhvatiti i više od 500 tisuća zaposlenih", poručili su iz Glasa poduzetnika.

Oreščanin i Vuković tvrde da su gotovo svi od oko 700 anketiranih poduzetnika, obrtnika i zaposlenih kazali da žele Horvatovo razrješenje zbog nesposobnosti.

Oreščanin upozorava da jače mjere traže i druga gospodarska udruženja te da se zahtjevi manje-više svode na traženje oprosta, a ne odgode plaćanja koje vlada sada nudi.

"U Inicijativi je sada oko 60 tisuća poduzetnika iz oko 3.500 tvrtki i obrta, s oko 22 tisuće zaposlenih i oko 10 tisuća stalnih suradnika", iznio je Oreščanin.


Na pitanje je li im se javio tko iz vlade, kaže da još nije, kao ni od prošlotjednog četvrtka kada su vladi i Ministarstvu gospodarstva dostavili svoje mjere za gospodarstvo.

Poruke iz vlade da su otvoreni za sve razgovore i prijedloge novih mjera drži pak "čistim spinom", a odluku ministara i premijera da se odreknu plaća za ožujak jeftinim politikantstvom.

Vladine mjere za gospodarstvo u vrijeme krize covid-a 19 u usporedbi s onima u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Sloveniji i i drugdje ocjenjuju sramotnima.

Procjenjuju da bi zbog pada gospodarskih aktivnosti u svim sektorima u tri mjeseca moglo biti izgubljeno oko 300 tisuća radnih mjesta, a kada bi se primijenile mjere koje predlaže Glas poduzetnika to bi se moglo prepoloviti na oko 150 tisuća.

Kažu da bi se samo ukidanjem parafiskalnih nameta, što poduzetnici ionako godinama traže, došlo do oko 5 milijardi kuna, pri čemu upozoravaju da će se negativni efekti covid krize i pada gospodarstva osim u privatnom sektoru vrlo brzo pokazati i u javnom, te da se zapravo svima "crno piše" u idućih godinu i pol, jer je kriza puno gora i od ratne, i od one iz 2008., jer je gotovo sve blokirano, uz istodobni pad i ponude i potražnje.

Vuković očekuje da će se Hrvatska, sve i da krene oporavak ove godine, s posljedicama, dugovima i gubicima boriti i u 2021. i u 2022., a smatra i "strašnim" što Vlada, Ministarstvo financija i druga tijela ne iznose analize i učinke ove krize, simulacije i slično, što druge države čine.

"Nisu sva radna mjesta jednako ugrožena od ukupno njih oko 1,3 milijuna u državi, od čega je 400 tisuća u javnom, a oko 900 tisuća u privatnom sektoru, ali sigurno je da će najviše patiti oni u mikro, malim i srednjim poduzećima te obrtima, pogotovo usluge, koji već ne rade oko mjesec dana. Pogođene su i IT tvrtke čiji su poslovi i izvoz također zastali, kao i turizam u cjelini te drugi, i država će svakako morati 'upucati' veliki novac u spas, samo je pitanje kada i hoće li to biti pravovremeno", kazao je Vuković.

Tagovi: Glas poduzetnika, Darko Horvat, Vuk Vuković, Dražen Oreščanin
PROČITAJ I OVO
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 41,9 milijardi kuna te je devet posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz smanjen za 14,4 posto, na 68,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
Oporavak njemačkog izvoza u svibnju
IZVOZ
Oporavak njemačkog izvoza u svibnju
BERLIN - Njemački izvoz u svibnju je na mjesečnoj razini porastao prvi put od ožujka, kada je najveće europsko gospodarstvo pogodila pandemija koronavirusa, objavio je u četvrtak njemački statistički ured Destatis.
Ruski investitor vlasnik prvog zlatnog pasoša Crne Gore
INVESTITORI
Ruski investitor vlasnik prvog zlatnog pasoša Crne Gore
PODGORICA - Crna Gora je dodijelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva i to državljaninu Rusije, prenose crnogorski mediji.
Svaka peta njemačka kompanija strahuje od propasti
STRAHOVANJA
Svaka peta njemačka kompanija strahuje od propasti
BERLIN - Svaka peta njemačka tvrtka ne isključuje mogućnost propasti zbog posljedica udara koronavirusa na gospodarstvo, objavio je ugledni Ifo institut s sjedištem u Muenchenu.
Britanija planira isplatu bonusa poslodavcima koji će vraćati radnike na posao
BONUSI
Britanija planira isplatu bonusa poslodavcima koji će vraćati radnike na posao
LONDON - Britanska vlada nastojat će otkloniti krizu nezaposlenosti isplatom bonusa tvrtkama koje će vraćati na posao radnike otpuštene zbog koronakrize, najavio je srijedu ministar financija Rishi Sunak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE