GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika osnovao Ekonomski savjet

Glas poduzetnika osnovao Ekonomski savjet
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika već pola godine predlaže konkretne prijedloge za nužne i hitne ekonomske mjere i reforme Vladi i državnim institucijama. Aktivnosti koje provodimo za cilj imaju ekonomski oporavak cijelog društva te izgradnju zdravih temelja za Hrvatsku 2.0. Pod vodstvom Vuka Vukovića, jednog od osnivača Udruge, rodila se ideja o osnivanju Ekonomskog savjeta UGP-a.

Ekonomski savjet udruge Glas poduzetnika osmišljen je kao neovisno tijelo koje formira i daje prijedloge reformi Vladi Republike Hrvatske. Ističemo da je Savjet sastavljen od renomiranih hrvatskih ekonomista i stručnjaka od kojih mnogi rade na najboljim svjetskim sveučilištima.

Članovi Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika su:

Prof. dr.sc. Jakša Cvitanić, CalTech - financije i financijska tržišta, teorija ugovora
Dr.sc. Ria Ivandić, LSE/Oxford - politička ekonomija i ekonomija zločina
Dr.sc. Leonard Kukić, Carlos III, Madrid - ekonomska povijest, ekonomski rast i razvoj
Prof. dr.sc. Boris Podobnik, Boston/Rijeka/ZSEM – financije i teorija mreža
Mr.sc. Vedrana Pribičević, ZSEM - teorija mreža i bihevioralna ekonomija
Dr.sc. Mislav Radić, LSE - organizacijske promjene i društvene inovacije
Doc. dr.sc. Stjepan Srhoj, Sveučilište Dubrovnik - teorija poduzeća i evaluacija javnih politika
Dr.sc. Vuk Vuković, UGP/Oraclum - politička ekonomija i institucionalna ekonomija

Članovi Savjeta će svojim iskustvom, praktičnim savjetima i empirijski utemeljenim argumentima definirati zahtjeve za reforme i predlagati konkretne javne politike u svrhu ispunjenja vizije Hrvatske 2.0: zemlje depolitiziranog pravosuđa, s efikasnijom, u potpunosti digitaliziranom i transparentnom državom, s pravednijim poreznim opterećenjem, manjom administrativno-političkom represijom, boljom poduzetničkom klimom te konkurentnijim gospodarstvom.

Uloga Savjeta nije promicanje ili zagovaranje ideoloških stavova niti bilo koje ekonomske doktrine, već je naglasak na isključivo pronalasku najboljih ekonomskih politika s obzirom na političko-ekonomski kontekst u kojemu se Hrvatska nalazi. U skladu s tim, Savjet bi se vodio konkretnim empirijskim istraživanjima iz područja bihevioralne ekonomije, političke ekonomije, teorije poduzeća, javnih financija, ekonomije obrazovanja, industrijske ekonomije i u formiranju prijedloga optimalnih reformi za hrvatsko gospodarstvo. Drugim riječima, što god je dokazano da je efikasno i da djeluje, Savjet predlaže da se provede, a udruga Glas poduzetnika na tome inzistira u svojim redovitim otvorenim dijalozima s Vladom.

„Cilj Ekonomskog savjeta UGP-a, kao neovisnog tijela sastavljenog od ekonomskih znanstvenika, je da Vladi i hrvatskoj javnosti ponudimo konkretne prijedloge reformi bazirane na ekonomskim politikama utemeljenima na dokazima (evidence-based policies). Ne očekujemo da će se svaka stvar koju predložimo prihvatiti, ali želimo u javnosti konačno predstaviti ovakav tip ekonomskog dijaloga, gdje se predlažu stvari koje su utemeljene na konkretnim akademskim istraživanjima, koje su empirijski dokazane i koje djeluju. Drugim riječima, želimo napraviti odmak od dosadašnjeg načina razgovora o ekonomskim temama: kroz nedokazane teorijske konstrukte ili empirijski dokazane ekonomske promašaje. Za to konačno postoji nužni uvjet: grupa sjajnih ekonomista sa doktoratima i/ili iskustvom rada na ponajboljim svjetskim sveučilištima. Svaki član Savjeta je stručnjak u jednom području, no svaki od nas zna prije svega kako se u okviru društvenih znanosti dolazi do empirijski utvrđenih činjenica na temelju kojih možemo predlagati promjenu ekonomske politike.“ – rekao je Vuk Vuković, osnivač Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika.

Vlada Republike Hrvatske još je u ožujku 2020. godine razmišljala o formiranju ekonomskog savjeta koji bi, poput Stožera civilne zaštite za pandemiju, bio podrška predsjedniku Vlade i ministrima u donošenju odluka tijekom ekonomske krize. Kako takav savjet nikada nije osnovan, udruga Glas poduzetnika odlučila je formirati vlastiti Savjet neovisnih stručnjaka koji bi javno predlagao optimalne reformske pakete i politike. Na temelju prijedloga reformi Savjeta, vodstvo Udruge i odbori će aktivno promovirati njihovo provođenje i kontinuirano raditi na provedbi reformi s ministarstvima, svatko za svoj resor.

Konačno, Savjet bi organizirao godišnje konferencije te polugodišnje workshopove na kojima bi ponajbolji mladi ekonomisti iz Hrvatske i inozemstva prezentirali rezultate svojih istraživanja. Navedena istraživanja bi se analizirala te bi se na temelju njih formirali konkretni prijedlozi ekonomskih politika i potrebnih koraka do ispunjenja ciljeva. Rad Savjeta u potpunosti podupire Odbor za ekonomiju i financije UGP-a koji će pripremati analize, dopise i sažetke diskusija, pismeno formirati zahtjeve reformskih politika te organizirati konferencije.

Tagovi: Glas poduzetnika, Ekonomski savjet, Vuk Vuković, Jakša Cvitanić, Ria Ivandić, Boris Podobnik
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
OŠTAR PAD
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
ZAGREB - Potražnja za radnicima prošle je godina pala za četvrtinu u odnosu na 2019., a veliki porast se ne očekuje ni u ovoj godini jer će se reaktivirati radna snaga koja je ostala zaposlena zahvaljujući vladinim mjerama pomoći gospodarstvu.
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE