GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva upozorava na moguću recesiju u Europi

Georgieva upozorava na moguću recesiju u Europi
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
NUSA DUA - Globalne ekonomske prognoze i dalje su neizvjesne, izjavila je u utorak šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorivši da bi daljnji poremećaji u opskrbi Europe plinom mogli gurnuti brojna gospodarstva u recesiju.

U blogu objavljenom uoči sastanka ministara financija skupine G20 ovaj tjedan, Kristalina Georgieva je rekla da je ruska invazija na Ukrajinu značajno pogoršala ekonomske prognoze i da će MMF smanjiti prognoze za 2022. i 2023.

Georgieva je prošli tjedan rekla da će fond, treći put ove godine, smanjiti ranije prognoze o 3,6 posto rasta u 2022. i da ne može isključiti recesiju iduće godine.

Nove prognoze bi se trebale objaviti kasnije u srpnju, nakon što je MMF u travnju snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod.

Georgieva je rekla da rat izaziva humanitarnu tragediju i da s njime povezani šokovi usporavaju rast i dižu cijene prijeteći da se u ekstremnom siromaštvu nađe dodatni 71 milijun ljudi.

"Vlade trebaju učiniti sve što mogu da snize visoku inflaciju...jer stalna visoka inflacija može upropastiti oporavak i dodatno sniziti životni standard, posebno najranjivijih", rekla je Georgijeva.

Tagovi: Kristalina Georgieva, recesija, hiperinflacija, inflacija, Međunarodni monetarni fond, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE