GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva upozorava na moguću recesiju u Europi

Georgieva upozorava na moguću recesiju u Europi
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
NUSA DUA - Globalne ekonomske prognoze i dalje su neizvjesne, izjavila je u utorak šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorivši da bi daljnji poremećaji u opskrbi Europe plinom mogli gurnuti brojna gospodarstva u recesiju.

U blogu objavljenom uoči sastanka ministara financija skupine G20 ovaj tjedan, Kristalina Georgieva je rekla da je ruska invazija na Ukrajinu značajno pogoršala ekonomske prognoze i da će MMF smanjiti prognoze za 2022. i 2023.

Georgieva je prošli tjedan rekla da će fond, treći put ove godine, smanjiti ranije prognoze o 3,6 posto rasta u 2022. i da ne može isključiti recesiju iduće godine.

Nove prognoze bi se trebale objaviti kasnije u srpnju, nakon što je MMF u travnju snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod.

Georgieva je rekla da rat izaziva humanitarnu tragediju i da s njime povezani šokovi usporavaju rast i dižu cijene prijeteći da se u ekstremnom siromaštvu nađe dodatni 71 milijun ljudi.

"Vlade trebaju učiniti sve što mogu da snize visoku inflaciju...jer stalna visoka inflacija može upropastiti oporavak i dodatno sniziti životni standard, posebno najranjivijih", rekla je Georgijeva.

Tagovi: Kristalina Georgieva, recesija, hiperinflacija, inflacija, Međunarodni monetarni fond, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE