GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Svjetskom gospodarstvu prijeti podjela na geopolitičke blokove

Georgieva: Svjetskom gospodarstvu prijeti podjela na geopolitičke blokove
PODJELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2022 / 18:35
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ruska invazija na Ukrajinu podiže cijene hrane i goriva širom svijeta i ometa oporavak gospodarstva od koronakrize, upozorila je Kristalina Georgieva, a nova je velika prijetnja podjela na geopolitičke blokove.

Ruska invazija na Ukrajinu "uzdrmala je cijeli svijet" i postavila novu prepreku zemljama koje se još nisu posve oporavile od pandemije covida 19, naglasila je Georgieva.

"Glavni je uzrok svega sa čime se danas suočavamo rat i taj rat mora stati", rekla je šefica MMF-a u četvrtak u govoru u Carnegiejevoj zakladi za međunarodni mir u Washingtonu.

"Gledano iz ekonomske perspektive, rast posustaje, a inflacija jača. Gledano iz perspektive običnog čovjeka, primanja se smanjuju i sve je teže krpati kraj s krajem".

Rat u Ukrajini zaoštrio je širom svijeta i problem nesigurne opskrbe hranom, budući da poremećaji u opskrbi žitaricama i umjetnim gnojivima iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije podiže cijene hrane i najteže pogađa najsiromašnije zemlje, istaknula je Georgieva.

Ako izostanu hitne i koordinirane mjere kako bi se poboljšala opskrba hranom, mnoge zemlje i dalje će voditi bitku s gladi, siromaštvom i nemirima, a važno je poboljšati i dugoročnu otpornost, kroz raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju.

Inflacija trenutno predstavlja neposrednu i jasnu opasnost za mnoga gospodarstva, a MMF prognozira da će ostati povišena dulje no što se do sada očekivalo, upozorila je šefica MMF-a.

Ponovila je da će MMF dodatno sniziti prognoze rasta svjetskog gospodarstva za 2022. i 2023. godinu.

"Srećom, rast će biti pozitivan u većini zemalja, ali posljedice rata bit će razlog za snižene prognoze 143 gospodarstva u ovoj godini, što odgovara 86 posto svjetskog BDP-a", rekla je Georgieva.

Nije precizirala koliko bi svjetsko gospodarstvo po MMF-u trebalo porasti ove godine, a u ranijim istupima naznačila je tek da će stopa rasta biti niža od 4,4 posto, prognoziranih u siječnju kada je MMF snizio prognozu od prošle jeseni zbog problema u nabavi koje je izazvala pandemija.

"Izgledi su otada znatno pogoršani, najvećim dijelom zbog rata i njegovih posljedica", objašnjava dužnosnica MMF-a.

"Aktivnosti koče i inflacija, stroži uvjeti financiranja i učestala, opsežna zatvaranja u Kini, uzrok novih poremećaja u globalnim lancima nabave, dodaje.

MMF će redovne proljetne prognoze objaviti idućeg tjedna.

Zapadne sankcije Rusiji pružaju sliku "globalnog poretka koji trpi teške posljedice", dodala je, upozorivši na novu veliku prijetnju, podjelu globalnog gospodarstva na geopolitičke blokove s različitim trgovinskim i tehnološkim standardima, sustavima plaćanja i rezervnim valutama.

Podjela svjetskog gospodarstva najveća je prijetnja ekonomskom poretku koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata, predvođen SAD-om i usmjeren uputama MMF-a, Svjetske banke i drugih institucija uspostavljenih na kraju rata, rekla je Georgieva.

"Takav tektonski pomak izazvao bi bolne troškove prilagodbe. Nabavni lanci, istraživanja i razvoj i proizvodne mreže bili bi uništeni i trebalo bi ih graditi iznova", objasnila je. "Glavni teret dislokacije pao bi na leđa siromašnih zemalja i ljudi", ustvrdila je.

Pomak već otežava zajednička nastojanja da se zaustavi rad u Ukrajini i riješi kriza covida 19 i prijeti razbijanjem suradnje u borbi protiv klimatskih promjena i u pronalaženju odgovora za druge izazove.

Šefica MMF-a poziva da se sačuva vjera u koordinirano rješavanje zajedničkih problema, poput klimatskih i brzih tehnoloških promjena.

"To što je nešto složeno ne znači da je nemoguće... Ne smijemo smetnuti s uma da odgovor ne bi trebala biti izolacija i podjela", poručila je,

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE