GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost

Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 16:24
Autor: SEEbiz
PEKING - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je u nedjelju da su rizici za financijsku stabilnost porasli i pozvala na nastavak opreza iako su akcije naprednih gospodarstava smirile tržišni stres.

Direktorica MMF-a ponovila je svoje mišljenje da će 2023. biti još jedna godina puna izazova, s globalnim rastom koji će se usporiti na ispod 3% zbog ožiljaka od pandemije, rata u Ukrajini i monetarnog stezanja.

Čak i uz bolje izglede za 2024., globalni rast ostat će znatno ispod svog povijesnog prosjeka od 3,8%, a ukupni izgledi ostaju slabi, rekla je na Kineskom razvojnom forumu.

MMF, koji je ove godine predvidio globalni rast od 2,9 posto, trebao bi sljedećeg mjeseca objaviti nove prognoze.

Georgieva je rekla da su kreatori politike u naprednim gospodarstvima odlučno odgovorili na rizike financijske stabilnosti nakon kolapsa banaka, ali čak i u tom slučaju potreban je oprez.

"Dakle, nastavljamo pomno pratiti razvoj događaja i procjenjujemo potencijalne implikacije na globalnu ekonomsku perspektivu i globalnu financijsku stabilnost", rekla je, dodajući da MMF posvećuje veliku pozornost najugroženijim zemljama, posebno zemljama s niskim prihodima i visokim razinama duga.

Također je upozorila da bi geoekonomska fragmentacija mogla podijeliti svijet na suparničke ekonomske blokove, što bi rezultiralo "opasnom podjelom koja bi sve učinila siromašnijima i manje sigurnima".

Georgieva je rekla da snažan gospodarski oporavak Kine, s projiciranim rastom BDP-a od 5,2% u 2023., nudi određenu nadu za svjetsko gospodarstvo, pri čemu se očekuje da će Kina činiti oko jednu trećinu globalnog rasta u 2023.

MMF procjenjuje da svako povećanje rasta BDP-a od 1 postotnog boda u Kini rezultira povećanjem rasta od 0,3 postotna boda u drugim azijskim gospodarstvima, rekla je.

Pozvala je kreatore politike u Kini da rade na povećanju produktivnosti i rebalansu gospodarstva od ulaganja prema trajnijem rastu potaknutom potrošnjom, uključujući kroz tržišno orijentirane reforme kako bi se izjednačili uvjeti za igru između privatnog sektora i poduzeća u državnom vlasništvu.

Takve bi reforme mogle podići realni BDP za čak 2,5% do 2027. i za oko 18% do 2037., rekla je Georgieva.

Rekla je da bi ponovno uravnoteženje kineskog gospodarstva također pomoglo Pekingu da postigne svoje klimatske ciljeve, jer bi prelazak na rast vođen potrošnjom ohladio potražnju za energijom, smanjio emisije i ublažio pritiske na energetsku sigurnost.

Time bi se, rekla je, mogla smanjiti emisija ugljičnog dioksida za 15% u sljedećih 30 godina, što bi rezultiralo padom globalne emisije od 4,5% u istom razdoblju.

Tagovi: kRISTALINA gEORGIEVA, mEĐUNARODNI MONETARN FOND, GLOBALNA EKONOMIJA, FINANCIJSKA STABILNOST
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE