GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Podizanje ključnih kamatnih stopa moglo bi produbiti opasne razlike

Georgieva: Podizanje ključnih kamatnih stopa moglo bi produbiti opasne razlike
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2022 / 11:50
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Središnje banke mogle bi podizanjem kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija produbiti "opasne razlike" između razvijenih i gospodarstava razvoju, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Inflacija nije "univerzalna" pojava, ali je problem u velikom broju zemalja, posebno u SAD-u, istaknula je Georgieva u srijedu.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s prosincem potrošačke cijene porasle su u najvećem svjetskom gospodarstvu sedam posto, najsnažnije u gotovo četiri desetljeća. Istu stopu rasta bilježile su i u prosincu u odnosu na isti mjesec 2020. godine.

U drugom ovogodišnjem tromjesečju trebala bi oslabiti, napomenula je Georgieva.

Američka središnja banka i monetarne institucije nekih drugih zemalja signalizirale su da bi mogle podići ključne kamatne stope u ovoj godini, a "efekt prelijevanja (posljedica) na tržišta u nastajanju mogao bi dodati ulje na vatru kada su u pitanju razlike", rekla je Georgieva.

Podizanje kamatnih stopa u razvijenim gospodarstvima podiže cijenu zaduživanja i smanjuje interes ulagača za tržišta u nastajanju, podsjeća Reuters.

Georgieva je u prosincu rekla da će MFF vjerojatno zbog usporavanja rasta u SAD-u i Kini i zbog omikrona sniziti procjene globalnog gospodarskog rasta prema kojima su aktivnosti u 2021. porasle 5,9 posto, a u ovoj godini trebale bi biti uvećane 4,9 posto.

Zajmodavac je odgodio objavu za tjedan dana, do 25. siječnja.

„Da, oporavak će se vjerojatno nastaviti, ali će naići na snažnije prepreke”, rekla je šefica MMF-a, ukazavši na inflaciju i rast duga.

Možemo ponovo očkivati i društvene nemire, nalik onima iz 2019., što bi moglo predstavljati dodatne izazove za vlade, dodala je.

MMF poziva zemlje da nastave s jačanjem mehanizama obrane od aktualne i budućih pandemije, naglasila je Georgieva.

Izuzetno je važno, po njezinim riječima, da se osigura raznovrsnija proizvodnja cjepiva i da se smanji ovisnost Afrike i drugih regija o uvozu.

Georgieva ove godine očekuje povećanje potražnje za financiranjem MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a trebao bi u petak raspravljati o novom zajmodavnom instrumentu čije je uvođenje u listopadu poduprla skupina 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20.

Više detalja očekuje se nakon redovnih proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.ž

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Doing Business
PROČITAJ I OVO
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE