GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Georgieva: Pandemija i dalje koči svjetsku ekonomiju

Georgieva: Pandemija i dalje koči svjetsku ekonomiju
MMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 18:31
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Pandemija covida 19 još uvijek koči oporavak svjetskog gospodarstva, a glavna je prepreka duboki jaz u procijepljenosti bogatih i siromašnih, upozorila je u utorak šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Previše zemalja ima pristup tek maloj količini cjepiva protiv covida 19, naglasila je Kristalina Georgieva u virtualnom govoru na sveučilištu Bocconi u Milanu.

Razvijena gospodarstva vratit će se na pretpandemijsku razinu do iduće godine, dok će većini onih u razvoju i u nastajanju za to trebati godine, naglasila je Georgieva, najavljujući redovne MMF-ove jesenje prognoze za svjetsko gospodarstvo.

Ključni su motori rasta i dalje SAD i Kina, aktivnosti sve brže rastu i u Italiji i u Europi, ali u drugim dijelovima svijeta posustaju, pojasnila je.

Izgubljenih 5.300 mlrd dolara?

"Pred nama je gospodarski oporavak koji i dalje koče pandemija i njezine posljedice. Ne možemo normalno napredovati, kao da hodamo s utezima na nogama", naglasila je Georgieva.

Pozvala je bogatije zemlje da povećaju isporuke cjepiva zemljama u razvoju, uklone prepreke trgovini i osiguraju 20 milijardi dolara bespovratne pomoći za testiranje na covid 19, praćenje kontakata i lijekove.

Oporavak bi mogao zapeti ako ne smanjimo ogromnu razliku u procijepljenosti građana razvijenih i siromašnijih zemalja, koja bi svjetsko gospodarstvo u idućih pet godina mogla stajati 5.300 milijardi dolara.

Rizik inflacije

Ključni su faktor rizika inflatorni pritisci, koji bi u idućoj godini u većini zemalja trebali oslabiti, uz izuzetak pojedinih gospodarstava u nastajanju i u razvoju, napominje čelnica MMF-a.

Središnje banke zasada ne moraju, načelno gledano, zaoštravati montarnu politiku, ali bi trebale biti spremne u kratkom roku poduzeti mjere ako oporavak ubrza snažnije no što se očekuje odnosno ako inflatorni rizik postane stvarna prijetnja.

Važno je paralno pratiti i financijski rizik, uključjući prenaprgnutu vrijednost imovine, dodala je.

Dug se na globalnoj razini izjednačio s BDP-om, što znači da brojne zemlje u razvoju imaju vrlo uzak manevarski prostor za izdanje novih obveznica po povoljnim uvjetima.

Zelena radna mjesta

Zemlje bi također trebale uložiti više napora u borbu protiv klimatskih promjena, osigurati prijelaz na nove tehnologije i podići stupanj inkluzije, sugerirala je Georgieva.

Sve to moglo bi po njezinim riječima potaknuti rast gospodarstva.

Prijelaz na obnovljive izvore energije, nove mreže za distribuciju struje i niskougljična mobilnost mogli bi u ovom desetljeću povećati svjetski BDP za dva posto i otvoriti 30 milijuna novih radnih mjesta, podsjetila je.

Tagovi: Kristalina Georgieva, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
INFLACIJA
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da će porezna politika dati svoj obol u najavljenom paketu mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata, koji će biti predstavljen "vrlo skoro", no koji neće moći u potpunosti neutralizirati inflatorne pritiske.
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
RAST
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lanjskom prosincu potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, pa je u cijeloj 2021. godini porasla više od 12 posto.
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
PAD
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
ZAGREB - Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije covida 19, koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene statističkog ureda Destatisa.
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
NOVA VLADA
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
BERLIN - Kako izgleda gospodarska politika nove njemačke vlade? Resorni ministar Robert Habeck iz stranke Zeleni najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite okoliša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE